WHO objavio upozorenje na ospice u Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europske zemlje moraju odmah poceti djelovati da bi suzbile pojavu ospica, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), izvijestio je BBC. U izvješcu WHO-a navodi da se da je od sijecnja do listopada ove godine u 36 europskih zemalja zabilježeno 26.000 slucajeva ospica.

Zapadnoeuropske zemlje u tome su sudjelovale s 83 posto slucajeva, a samo ih je u Francuskoj bilo 14.000. Ukupno je lani pojava ospica u Europi prouzrocila devet smrtnih slucajeva, od toga šest u Francuskoj, i 7.288 hospitalizacija. Francuska je sada pokrenula nacionalnu kampanju za podizanje svijesti o potrebi cijepljenja protiv te bolesti.

Oko devedeset posto europskih slucajeva zaraze ospicama zabilježeno je medu adolescentima i odraslim osobama koje nisu cijepljene ili ljudi za koje se nije znalo jesu li cijepljeni. Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Europu je rekla da povecanje broja slucajeva zaraze ospicama u europskim zemljama postavlja "ozbiljan izazov ostvarenju ciljane eliminacije te bolesti do 2015. godine".


Podijeli: Facebook Twiter