HNS:Obnova Arene treba postati nac. strateški projekt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik pulske podružnice Hrvatske narodne stranke (HNS) i gradski vijećnik Alen Damijanić, na konferenciji za novinare govorio je o projektu revitalizacije Arene i nastojanjima da se ovaj projekt proglasi strateškim nacionalnim projektom u Republici Hrvatskoj.

Istaknuvši da je predsjedništvo pulskog HNS još u srpnju održalo radni sastanak s ministricom kulture Andreom Zlatar Violić s naglaskom na revitalizaciju Arene, rekao je da je i sama ministrica dala podršku ovakvoj inicijativi obnove najpoznatijeg spomenika o kojem skrbi Arheološki muzej Istre.

- Ovakav projekt trebao bi biti bolji način obnove Arene jer Arheološki muzej nema tih financijskih mogućnosti da u cijelosti obnovi amfiteatar, no, bio bi aktivni nositelj projekt revitalizacije. Podršku smo dobili i od Odjela za kulturu Grada Pule i Istarske županije, no, obnova se u cijelosti ne može financirati niti iz njihovih proračuna.

Stoga smo se odlučili zatražiti da ovaj projekt postane strateški nacionalni projekt u Republici Hrvatskoj, što bi bilo, koliko mi je poznato, prvi put u posljednjih 20 godina u kulturi, rekao je Damijenić, istaknuvši, koliko mu je poznato, da je Arena obnavljana davnih 1820. i 1930. godine, te nedavno jedna kula amfiteatra.

Predsjednik gradskog HNS-a, međutim, traži cjelovito obnavljanje jer, kako kaže, za zdrav duh potrebno je zdravo tijelo. Stoga je otkrio da su s predstavnici Arheološkog muzeja boravili u Ministarstvu kulture, te iznijeli da bi za realizaciju projekta, koji bi po njegovim riječima trajao 20-30 godina, bilo potrebno oko 75 milijuna kuna, odnosno 10 milijuna eura.

Damijanić je zaključio da su ovaj projekt kandidirali na Operativne programe u kulturi, koji starta početkom naredne godine, te planiraju Arenu obnoviti prvenstveno sredstvima Europske unije i drugim dostupnim sredstvima, te bi to bio koncept i za obnovu drugih kulturnih spomenika u Puli.

- Kada se pogleda da se i grčka Akropola obnavlja dugi niz godina, ali i drugi spomenici po svijetu, onda je ovaj rok primjeren. Vrijeme je da konačno država počne ulagati u istarsku kulturu, da se izdvoji više sredstva za naše spomenike. Tu prvenstveno mislim na Arenu, koja će potom "povući" i ulaganja druge spomenike. Ministrica je već izrazila podršku ovakvom projektu, a vjerujem da bi se moglo uskoro i ispraviti kandidiranje Arene na listu UNESCO-a, kaže Damijanić, naglasivši da bi obnovom Arena mogla primiti još veće kulturne manifestacije, te time potaknuti razvoj i unaprjeđenje kulturnog turizma, odnosno maksimalno produžiti sezonu. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter