HNS: Želimo da Uljanik postane hrvatski Fiat

Alen Damijanić (D. ŠTIFANIĆ)
Alen Damijanić (D. ŠTIFANIĆ)

- Otkako su najavljena istraživanja jadranskog podmorja u cilju traženja zaliha nafte i plina i osnivanjem Agencije za ugljikovodike, u HNS-u se nametnuo jasan cilj, a to je da Pula mora postati mjesto gdje će se razviti popratna industrija koja će u stopu pratiti istraživanja i eksploatacije u samom Jadranu, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik pulskog HNS-a Alen Damijanić, koji je ovaj projekt najavio još u veljači, a sada, nekoliko mjeseci kasnije, tvrdi da i dalje lobira za takozvani off shore model prema kojem bi upravo brodogradilište Uljanik dobilo vrijedan posao izgradnje, opremanja i održavanja istraživačkih platformi.

- Malo je onih koji se zalažu za industriju, no mi ćemo to uvijek isticati u prvi plan jer industrija garantira nova radna mjesta i uvjeren sam da se može pomiriti s turizmom. Važno je da se dio lokalne operative vezano uz istraživanja nafte i plina odvija upravo u Puli, a znamo li da svaka takva platforma košta između 40 i 60 milijuna eura, dio tih sredstava sigurno bi ostajao u našem gradu.

To bi značilo nova radna mjesta, kako u samom brodogradilištu, tako i u kooperantskim tvrtkama, kazao je Damijanić i dodao da bi ovaj projekt dao veliki impuls hrvatskom gospodarstvu koji, kako je rekao, danas više nego ikad treba nove investicije.

Naglasio je da se radi o međunarodnom natječaju te da Hrvatska treba biti spremna ponuditi konkretne modele i projekte da bi domaće tvrtke dobile posao vezan uz popratnu industriju, a ne da ih preuzmu strane kompanije.

Upravo o ovim temama i mogućnosti da Uljanik bude jedna od baza u ponedjeljak će u Puli s Upravom tog brodogradilišta razgovarati ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, najavio je Damijanić i dodao da je pulski škver za to pokazao veliki interes.

- Želimo da Uljanik postane talijanski Fiat za Hrvatsku, komentirao je jamstva za izgradnju jaružara i dodao da je tu presudnu ulogu odigrao ministar gospodarstva.

Predsjednik pulskog HNS-a Alen Damijanić najavio je da će se ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku u Puli prezentirati i modeli za tvrtku TESU koja se već duže nalazi u poteškoćama. Na pitanje što konkretno, veli da je jedan od prijedloga model radničkog dioničarstva, a druga opcija je pronalaženje strateškog partnera. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter