HNS za treću opciju, IDS ne želi novi Most

Davor Gjenero (Admir Buljubasic /  CROPIX)
Davor Gjenero (Admir Buljubasic / CROPIX)

U političkoj areni pojavila se zamisao o stvaranju novog "trećeg puta" sastavljenog od izbornih dobitnika, ali i od gubitnika u poslijeizbornom preslagivanju parlamentarnih mandata. Glavni nositelj ideje liberalno-demokratskog stranačkog bloka je Hrvatska narodna stranka, koja u parlamentu ima jedanaest zastupnika, a u istom bloku mogli bi se naći IDS, HRID i HSLS. Dogovore li te stranke suradnju na važnim pitanjima, kao savez bi mogle, ocjenjuju politički analitičari, početi funkcionirati već u postojećem sazivu parlamenta, gdje sveukupno imaju dvadesetak zastupnika.

- U HNS-u je sazrijela svijest da su ipak gubitnici u koaliciji sa SDP-om. Bez obzira što su u parlamentu snažno zastupljeni, narodnjacima je postalo jasno kako se moraju snažno odmaknuti od SDP-a i samostalno se profilirati, objašnjava politolog Davor Gjenero, te naglašava kako je IDS pravilno procjenjivao situaciju.

Bez IDS-a teško

Na izborima 2007. i 2011. išao je u predizbornu koaliciju sa SDP-om, jer su socijaldemokrati tada poštovali partnere, dok su 2015. išli bez SDP-a jer su shvatili da moraju samostalno pokazati svoju snagu. Liberalne i demokratske Hrvatske nema bez IDS-a, tvrde oni i kaže da je posve otvoreno želi li IDS na treći politički put?

U toj stranci nemaju službenih komentara, no neslužbeno se doznaje kako ih ne zanima stvaranje novog Mosta, ili suradnja s desnim liberalima i suradnicima HDZ-a.

- Imamo dobru suradnju sa svim konstruktivnim i vrijednosno bliskim strankama, s kojim učestalo razgovaramo o najvažnijim pitanjima. Međutim, iako smo načuli za takve ideje, o posljednjoj inicijativi HNS-a o stvaranju "trećeg puta" nismo ni s kim razgovarali. Ono što je sigurno jest da, kao i dosad, Istarski demokratski sabor će sklapati koalicije isključivo na programskoj osnovi, a konačnu odluku donijet će tijela stranke. Ne manje važno, zapravo ključno je pitanje s kime bi ta treća opcija dalje pregovarala. Nama nije svejedno jesu li to lijevi ili desni, kažu u IDS-u.

Na prošlim parlamentarnim izborima nekoliko se političkih stranaka i koalicija predstavljalo "trećim putom", no uspjeh je doživio samo Most nezavisnih lista koji je osvojio 19 mandata, dok danas u Hrvatskom saboru ima 15 mandata. S idejom okupljanja ljevice i lijevog centra na izborima nisu uspjeli Ivo Josipović i Radimir Čačić (iako je Čačić uspio osvojiti saborski mandat), a birači su slabu vjeru iskazali i prema Živom zidu, OraH-u, ili pokretu Pametno, koji je iskazivao potencijal u Dalmaciji.

Stvaranje novog političkog bloka moglo bi utjecati na hrvatsku političku arenu znatno prije narednih parlamentarnih izbora, bez obzira budu li oni prijevremeni ili redovni. Snažnije akcije HNS-a na okupljanju novih i starih partnera mogu se očekivati nakon izbora novog stranačkog predsjednika. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter