HNS za proglašenje punog gospodarskog pojasa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HNS će inicirati proglašenje punog gospodarskog pojasa na Jadranu, najavili su danas novinarima saborski zastupnici te stranke Nada Turina-Đurić i Petar Baranović. Potez je to koji štiti nacionalni, ali i zajednički, odnosno interes EU-a, rekao je Baranović navodeći da niz 'stvari' govori u prilog proglašenju gospodarskog pojasa.

Studija koju je naručio EU pokazala je da zajednička ribarska politika Unije nije dala rezultate, mora su devastirana i ekološki ugrožena, navodi Turina-Đurić. HNS želi inicirati da se temeljem te studije razgovara, da se sa susjedima i članicama EU-a dogovori odgovorno gospodarenje morem, kaže HNS-ova zastupnica i najavljuje da će stranka sa svojim inicijativom ići na saborska tijela te o svemu razgovarati s partnerima. 

Baranović naglašava da Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), ograničena varijanta gospodarskog pojasa, nikada nije zaživio, danas ga se ne može provoditi ni nad kim, pa gubi svaki smisao. Smatra da je i kod susjeda, koji su najžustrije reagirali na ZERP, sazrela svijest da će, ne poduzme li se nešto, Jadran postati mrtvo more, ustvrdivši da ribarstvo ima jak gospodarski i socijalni značaj za obje strane Jadrana. Nužne su kvalitetne mjere upravljanja i nadzora, naglašava HNS-ov zastupnik i poručuje da Hrvatska u formiranju zajedničke ribarske politike mora biti jedan od lidera, jer ima tradiciju i stručnjake.

"Dvadeset godina ispod moga broda i nogu umiralo je more", ističe Baranović i poručuje da si Hrvatska ne smije dopustiti da, u suradnji s drugima, ne poduzme ništa u polaganom umiranju Jadrana. 

Iz Bruxellesa je u srpnju stigla ocjena kako je uspostava isključivih gospodarskih pojasa u Sredozemlju dobar način upravljanja resursima koji može pridonijeti održivom rastu. Europska komisija predstavila je studiju u kojoj se navodi kako "postoje goleme, neiskorištene prilike" u Sredozemnom moru, koje bi se mogle iskoristiti upravo uspostavom isključivog gospodarskog pojasa u Sredozemlju. 

Komisija pritom naglašava da "proglašavanje i uspostava pomorskih zona ostaje suvereno pravo svake obalne države". Sredozemne obalne države, smatraju u Bruxellesu, mogle bi se dogovoriti o pomorskim zonama temeljem UN-ove konvencije o pravu mora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter