HNS: Više nema kvazi razvoja na uštrb subvencija


- HNS će glasati za Zakon o regionalnom razvoju. Ne želimo voditi populističku politiku i rušiti zakon, ali tražit ćemo da se izvrši nova indeksacija po nekim novim parametrima i da se kompenzira gubitak koji je nastao ukidanjem brdsko planinskog statusa i statusa posebne državne skrbi. Ukoliko Gorani budu dobili specijalni status za Gorski kotar, kao što je specijalni status za otoke, onda će i osam istarskih jedinica lokalne samouprave također morati ući u paket jedne uredbe Vlade kojom će se regulirati upravo taj segment, istaknuo je predsjednik istarskog HNS-a Ranko Švraka na konferenciji za novinare održanoj danas u Buzetu.

Samo stvarati prihod

Istarski HNS će zatražiti da se kompenzacijskim mjerama, uredbom Vlade, vrati dio sredstava istarskim jedinicama lokalne samouprave, međutim, istaknuo je Švraka, i Istarska županija trebala bi formirati fond kojim bi se također moglo pripomoći nerazvijenim općinama, posebno jednom Lanišću čiji je načelnik izjavio da mu iz Županije gotovo nitko ne dolazi. To su problemi, rekao je Švraka, koje istarski HNS ne želi više tolerirati.

- Svi su skočili na noge samo u segmentu gdje se govori o onome što se izgubilo, a to je gubitak statusa, a nitko ne spominje o tome što taj Zakon o regionalnom razvoju još govori. Recimo o tome na koji način se treba organizirati i doći do promjene svijesti da više nema kvazi razvoja na uštrb dobivanja sredstava i subvencija iz državnog proračuna, morat ćemo sami početi stvarati prihod. Imamo primjer Županije koliko se novca troši samo na osobne dohotke. Mi iz HNS-a želimo da se u saborsku proceduru proslijedi i Zakon o regionalnom ustroju koji će, nakon dvadeset godina ovakvog statusa lokalne i regionalne samouprave, definirati jedan novi način primjeren europskom ustroju, da se počne na jedan primjereniji način stvarati dohodak, a ne samo živjeti od poreznih davanja i subvencija, istaknuo je Švraka.

Po modelu zakona o otocima

- HNS-ovi vijećnici su lani, kada je došlo do najave gubitka statusa, u županijskoj Skupštini postavili pitanje što se čini po tome i kako se lobira za njegovo zadržavanje, no odgovor je bio da je situacija pod kontrolom, a sada se čude da su to izgubili. S obzirom da smo u koaliciji u vlasti Hrvatske, trebalo se kvalitetnije pripremiti za gubitak statusa. Ako je EU zatražila da se više ne može financirati takvim subvencijama, onda smo trebali naći novi model, kao što je zakon o otocima, mišljenja je Švraka.

Potpredsjednik županijskog HNS-a i predsjednik buzetske stranačke podružnice Vlatko Mrvoš podsjetio je da je lani na buzetskom Gradskom vijeću dobio odgovor gradonačelnika da je Buzet spreman za gubitak statusa, a sada ispada da nije.

- Činjenica je da smo svih ovih godina nemilice trošili sredstva, nismo gledali da se investiraju u razvoj, već u boćališta, društvene domove, inoks ograde, a trebali smo ih trošiti u razvoj privrednih zona i otvaranje novih radnih mjesta. Propustili smo ogromnu šansu. Poražavajuće je i da iz IPARD-a, mjera 301, koja je namjenska za ovakve gradove do 10.000 stanovnika, Buzet nije dobio niti jedan euro jer prijašnja, a ni aktualna gradska vlast, nije kandidirala niti jedan projekt.

Ni u proračunu za iduću godinu nije planirana stavka izrade dokumentacije i kandidiranje na mjeru 7, gdje možemo dobiti do milijun eura, povrat sto posto iz EU fondova. Hrvatska ima deset milijardi eura na raspolaganju. To je jedan veliki bankomat kojem možeš pristupit samo putem PIN-a, a PIN su projekti, a mi projekata nemamo, zaključio je Mrvoš. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter