HNS: U Azerbajdžan, Norvešku i na Maltu bez navijača!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski nogometni savez odlučio je da na zadnja tri gostovanja reprezentacije u kvalifikacijama za Euro, u Azerbajdžanu, Norveškoj i na Malti, neće tražiti pripadajući kontingent ulaznica za navijače. Do toga je došlo nakon detaljnog razmatranja obrazloženja UEFA-ine kazne HNS-u za rasističko ponašanje na utakmici Hrvatska - Italija.

        - Ostali smo zaprepašteni kada smo to pročitali. U tom obrazloženju nam poručuju da smo dobili dva žuta kartona, ali bez isključenja. Također smo upozoreni da će još jedan incident za sobom povući crveni karton. Ovim putem se ispričavamo navijačima koji su već kupili avionske karte i rezervirali hotele. Jednostavno, nismo imali puno izbora - objasnio je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović na press konferenciji održanoj ovoga petka.

        HNS je svoju odluku dodatno pojasnio kroz službeno prioćenje, u kojem podsjeća na kaznu izrečenu zbog kukastog križa na travnjaku stadiona Poljud. Nacistički simbol bio je vidljiv za vrijeme spomenutog ogleda s Italijom, a UEFA ja to sankcionirala globom od sto tisuća eura, oduzimanjem jednog boda hrvatskoj reprezentaciji, odigravanjem dvaju domaćih utakmica bez publike te zabranom nastupa na Poljudu do kraja kvalifikacija za Euro.

        "Izuzetno ozbiljno obrazloženje odluke Disciplinske komisije sugerira kako je hrvatska reprezentacija uistinu bila blizu izbacivanja iz natjecanja te kako je ova kazna puno više od "žutog kartona". Iz obrazloženja kazne sasvim je jasno da bilo kakav incident vezan za rasizam na predstojećim utakmicama može značiti izbacivanje Hrvatske s Europskog prvenstva.

        Dužnost je Hrvatskog nogometnog saveza učiniti sve kako bi spriječio takav najcrnji scenarij. Nakon pomnog razmatranja svih opcija i odrađenih razgovora s predstavnicima sigurnosnih službi radi utvrđivanja mogućih rizika, odlučeno je kako HNS na gostovanja do kraja Europskih kvalifikacija neće voditi navijače.

        Radi se o izuzetno teškoj odluci i HNS izražava duboko žaljenje zbog svih navijača koji istinski vole reprezentaciju. No, u ovoj borbi protiv huliganstva smatramo nužnim "žrtvovati" potporu nekoliko stotina navijača na ovim gostovanjima za sreću, zadovoljstvo i ponos milijuna hrvatskih navijača koji idućeg ljeta žele "živjeti" uz Vatrene na Euru.

        Vjerujemo da će svi navijači razumjeti razloge koji stoje iza ove odluke koja ima cilj upravo zaštitu reprezentacije i njene ambicije da se iduće godine u Francuskoj bori s još 23 selekcije za naslov najbolje u Europi.

        Ne možemo dopustiti da šačica huligana, za koje ni hrvatska reprezentacija nije svetinja, upropasti trud Vatrenih i izbornika Nike Kovača te time spriječi "invaziju" pravih hrvatskih navijača u Francusku. To nam je svima krunski cilj koji, duboko vjerujemo, podupiru i svi navijači koji su željeli bodriti Vatrene u Azerbajdžanu, Norveškoj i na Malti",  piše u priopćenju HNS-a. (Davor PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter