HNS protiv Linićevog poreza na nekretnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hrvatska danas ne treba više nijednu raspravu o poreznim opterećenjima, dok istovremeno zastupamo stav da Vlada kroz konkretne i trenutačne mjere mora stati iza gospodarstva u uvjetima gospodarske krize", priopćeno je sa sastanka zastupničkog kluba i predsjedništva HNS-a.

Samo je nešto više od desetak mjeseci trebalo da se dogodi prvi veliki sukob u vladajućoj koaliciji. Naime, na današnjem zajedničkom sastanku zastupničkog kluba i predsjedništva HNS-a zaključeno je da će stranka i "dalje zadržati stavove koje smo i mi i naši koalicijski partneri dogovorili, a posebno princip da se niti jedna nekretnina koju vlasnik koristi za stanovanje ne može oporezivati".

- Isto tako Hrvatska danas ne treba više nijednu raspravu o poreznim opterećenjima, dok istovremeno zastupamo stav da Vlada kroz konkretne i trenutačne mjere mora stati iza gospodarstva u uvjetima gospodarske krize, pada potrošnje i privatnih investicija. U takvim uvjetima HNS se protivi uvođenju novog poreza, piše u priopćenju sa HNS-ovog sastanka.

Dodaje se da HNS "načelno podržava napor Ministarstva financija da se slijedi najbolja europska praksa u oporezivanju nekretnina i u tome je na svim razinama sudjelovala i sudjelovat će".

Ministar financija Slavko Linić jučer je javnosti predstavio glavne odrednice Zakona o prometu nekretninama. Nakon ovog istupa HNS-a upitno je hoće li on ikada doći pred saborske zastupnike. (Z. Crnčec/Novi list)
 

Milanović spreman razgovarati o porezu na nekretnine

Porez na nekretnine, ali ne na nekretnine u kojima se živi, dio je predizbornog programa vladajuće koalicije, o njemu će se sljedećih nekoliko mjeseci voditi javna rasprava, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović komentirajući protivljenje Hrvatske narodne stranke uvođenju novog poreza.

"Pročitao sam priopćenje HNS-a i ustvari se slažem s većinom stvari koje su unutra. Dakle o uvođenju poreza na nekretnine u kojima se stanuje, a čemu se partneri protive, mi nikada nismo razgovarali, to ne dolazi u obzir, toga nema ni u jednom prijedlogu. Također sam, ne protiv novih poreza, nego protiv novih poreznih opterećenja, ukupno gledajući", rekao je Milanović u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na izvanrednom summitu EU-a o proračunu, zamoljen da komentira priopćenje HNS-a.

Milanović je rekao da se o tome porezu razgovaralo u predizbornoj kampanji i da je on dio zajedničkog predizbornog programa.

"To je dio našeg predizbornog programa. Okolnosti se mogu promijeniti, o svemu se može razgovarati. Potpuno sam otvoren za sve primjedbe, da se ukaže što u takvom prijedlogu ne valja, ako ne valja, ako smo pogriješili, nije oglavu, zakon se ne mora donijeti", rekao je Milanović.

"Činjenica je također da taj porez ima cijela EU, da je to uvođenje reda, da je njegova namjena suzbijanje sive ekonomije, da se ljude uvede u porezni sustav. Činjenica je da on ne bi smio, a po meni ni ne povećava ukupna porezna opterećenja.

Dakle, reći da si protiv novih poreza je u redu, međutim, neki porezi su ukinuti, smanjen je cijeli niz doprinosa koji opterećuju cijenu rada, a to ukazuje da smo moderna administracija. Nije bit u tome jesu li to novi ili stari porezi, nego koliko je ukupno porezno opterećenje i još bitnije, kako je ono raspoređeno. To je tema za raspravu, ja ovdje iznosim argumente i određene rezerve, koje osobno imam prema tom zakonu, ali i potrebu da budemo moderna i uređena država, a ne hajdučija", rekao je on. (Hina)

 

Josipović: Hrvatska treba porezni sustav koji je pravedniji

Prijedlog uvođenja poreza na nekretnine danas u Rijeci novinarima nije želio komentirati hrvatski predsjednik Ivo Josipović jer on još nije formuliran kao zakonska norma.

Istaknuo je da Hrvatska treba porezni sustav koji je pravedniji, u kojem oni koji više imaju više i sudjeluju u javnim potrebama. To znači, rekao je, da obični ljudi, odnosno oni siromašniji, pa i srednji sloj, ne bi bili više porezno opterećeni nego što su to danas.

Predsjednik smatra da bi porezni sustav morao imati i drugu ulogu osim "određenog premještanja tereta prema onima koji su bogatiji", a to je preraspodjelu između centralne kase, odnosno državnog proračuna i lokalne samouprave. To je povezano s reformom lokalne samouprave, te jačanje lokalne samouprave u financijskom smislu treba biti dio te reforme, kazao je. (Hina)


 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter