HNS poziva žene da se kandidiraju na izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ženska inicijativa HNS-a pozvala je danas žene u Hrvatskoj da se na lokalnim izborima u svibnju iduće godine kandidiraju za općinske načelnice, gradonačelnice i županice te njihove zamjenice, kao i za članice predstavničkih tijela, u cilju postizanja ravnomjerne zastupljenosti žena u društvu i političkom odlučivanju.

Predsjednica Ženske inicijative i HNS-ova saborska zastupnica Sonja Koenig kazala je na konferenciji za novinare kako će se kampanja "Žene kandidirajte se" provoditi u cijeloj Hrvatskoj i trajat će do pred lokalne izbore. Cilj kampanje je potaknuti što veći broj žena na angažman u politici, motivirati ih da se kandidiraju za izvršna i predstavnička tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Naglasila je kako je sudjelovanje žena u svim društvenim područjima, uključujući i njihovu participaciju u političkom odlučivanju, temelj razvoja društva, te da je stoga za HNS neprihvatljiva činjenica da je u 21 županiji na prošlom lokalnim izborima izabrana samo jedna županica, u 127 gradova izabrana svega 6 gradonačelnica, a da je u 429 općina u RH izabrana samo 21 načelnica.

Potpredsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić istaknula je kako nema drugog načina za promjenu odnosa u društvu osim javnog angažmana, te da su upravo lokalni izbori pravo mjesto za odluku o javnom angažmanu. Kroz javni angažman žena, dodala je, istaknut će se teme važne za žensku egzistenciju, za svakodevni život žena.

"Svaka egzistencija nosi sa sobom svoje specifično iskustvo i bez sudjelovanja i ženskog i muškog iskustva u politici nema demokracije. Ne možemo smatrati demokratičnom političku kulturu u kojoj ravnopravno ne sudjeluje i žensko iskustvo. Zato je kampanja HNS-a 'Žene, kandidirajte se' i kampanja za pravu funkcionirajuću demokraciju", poručila je Pusić.

Novinare je zanimalo zalaže li se za primjenu tzv. ženske kvote već na lokalnim izborima iduće godine ili na idućim lokalnim izborima, te smatra li da bi napetosti u vladajućoj koaliciji bilo manje da je od početka u Vladi žena bila prva potpredsjednica vlade. Pusić je odgovorila kako su lokalni izbori pravo mjesto i trenutak za početak primjene kvote, jer kada dođete do nacionalnih izbora po tom je principu teško promovirati žene ako do tada nisu bile, aktivne, vidljive, angažirane. 

Članica Predsjedništva HNS-a i ministrica kulture Andreja Zlatar Violić rekla je kako danas u Hrvatskoj, zbog gotovo 20-godišnje kontinuirane repatrijarhalizacije društva dolazimo do granice do 10 do 15 posto lošije plaćenih poslova za žene u odnosu na muškarce, te da su žene, usprkos boljem obrazovanju i ocjenama, i dalje na dnu piramide. HNS u kampanji, istaknula je, želi poručiti kako žene u politici, jer nude drugačiji i nekonfliktniji model upravljanja, omogućavaju promjenu same političke kulture u cjelini, kao i sliku o važnosti žena u hrvatskom društvu.

Istoga je stava i Anka Mrak Taritaš, nova ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, koja je ženama poručila kako odgovornim, savjesnim i marljivim radom, što u ostalom stalno i čine, stepenicu po stepenicu mogu doći do najodgovornijih funkcija u državi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter