HNS-ovci položili vijence za grob Dabčević-Kučar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu četvrte obljetnice smrti Savke Dabčević-Kučar, jedne od najznačajnijih hrvatskih političarki, osnivačice te prve, a potom i počasne predsjednice Hrvatske narodne stranke, izaslanstvo stranke na čelu s potpredsjednikom i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom te predsjednikom Kluba zastupnika HNS-a Jozom Radošem položilo je danas vijenac i zapalilo svijeću na njezin grob na Mirogoju.

Savka Dabčević-Kučar ostavila je dubok trag u hrvatskoj povijesti borbom za državnost 1971. godine u vrijeme Hrvatskog proljeća.

- Došli smo se sjetiti Savke i tim sjećanjem odati priznanje za sve što je učinila za uspostavu hrvatske demokracije i borbu za hrvatsku samostalnost i samobitnost u vrijeme prije uspostave demokracije te zahvaliti za sve što je učinila za stvaranje i jačanje HNS-a, izjavio je Jozo Radoš.

Prisjetio se i kako je, iako su je zvali "čelična lady", u privatnim kontaktima bila topla, ali i vrlo jasna, ne podilazeći nikome.

Po riječima Ivana Vrdoljaka, Savka je bila žena ispred svog vremena, a svojim je životom i političkim radom pokazala da politika može biti časna profesija. "Bila je žena koja je otvorila Pandorinu kutiju hrvatske slobode koja se više nikada nije mogla zatvoriti i koju i danas živimo", poručio je Vrdoljak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter