HNS opozvao licence Lokomotivi i Dragovoljcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako smatra da je Sportska inspekcija pogriješila kad je naložila poništenje licenci prvoligašima Lokomotivi i Hrvatskom dragovoljcu, Hrvatski nogometni savez (HNS) je, poštujući odluku inspekcije, u zadanom roku opozvao licence, ali klubovi će nastaviti igrati, izjavio je danas izvršni predsjednik Saveza Damir Vrbanović.

- Izvršni odbor HNS-a je na svojoj sjednici od prije tri dana zaključio da je Sportska inspekcija u svom rješenju napravila velike pogreške u materijalnom i proceduralnom dijelu postupka, jer se Pravilnik o licenciranju klubova ne temelji na Zakonu o sportu, već je to interni propis nogometne organizacije odobren od UEFA-e, pa Sportska inspekcija nije nadležna za njegovu provedbu. Također, naša Komisija za licenciranje smatra da nije napravila pogrešku, ali budući da smo legalisti i rokovi se moraju poštovati, licence su opozvane. To neće utjecati na regularnost natjecanja i klubovi će nastaviti igrati, ali će biti novčano kažnjeni, kazao je Vrbanović na konferenciji za novinare.

Glavni tajnik HNS-a Vladimir Iveta pojasnio je da u Pravilniku o licenciranju klubova postoji mogućnost opoziva licenci u tekućoj sezoni te da je za to predviđena novčana sankcija.

Sportska inspekcija Ministarstva obrazovanja i sporta je prije dva tjedna zbog nepravilnosti vezanih uz licenciranje klubova Prve i Druge lige naložila HNS-u poništenje licenci Lokomotivi za sezonu 2009./2010., Hrvatskom dragovoljcu za sezonu 2013./2014. te drugoligašu NK Vinogradaru za sezonu 2013./2014.

Vrbanović je istaknuo da licenciranja nema u Zakonu o sportu te da ga je 2002. uvela UEFA, koja svake godine u HNS-u nadzire postupak licenciranja. Napomenuo je da je HNS uložio tužbu Upravnom sudu u vezi rješenja Sportske inspekcije te da su poslali dopis UEFA-i i FIFA-i, jer je ovo opasni presedan koji dosad nije zabilježen u nogometnim savezima pod okriljem UEFA-e. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter