HNS: Neka Vlada nađe novac za mjere zapošljavanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh zatražio je danas od Vlade da preraspodjelama u državnom proračunu pronađe novac za nastavak programa zapošljavanja.

HNS predlaže Vladi da po načelu preraspodjele u državnom proračunu što prije pronađe sredstva kojima bi se premostila trenutna situacija zbog koje je zaustavljen niz programa zbrinjavanja nezaposlenih, uključujući i prekvalifikacije, angažman nezaposlenih na posebnim programima, tzv. 1.600 kuna, kako bi se do aktivacije sredstava EU, ne samo nastavio program, nego i povećala ukupna sredstva za zapošljavanje, rekao je Beus Richembergh novinarima u Saboru.

Odbio je, međutim, kritike HDZ-a zbog obustave tih programa, jer ih smatra "pokušajem 'popovanja' onih koji su poharali državu".

"Nezadovoljni smo da nam se 'popuje' i da nas pameti uče oni koji su poharali državni proračun, koji su nam tri godine tvrdili da krize i recesije neće biti, zbog kojih strukturne reforme u Hrvatskoj kasne nekoliko godina i koji su na čelu Fonda za razvoj i zapošljavanje svojim stranačkim prijateljima i klijentima dodijelili stotine milijuna kuna kredita koji nikada nisu vraćeni, a koji bi danas itekako dobrodošli u svim programima zbrinjavanja nezaposlenih", rekao je.

Od nadležnih institucija traži da istraže informaciju o nezakonitostima u tom fondu i utvrde tko je za njih odgovoran.

Na opasku da je HNS dio Vlade i da bi tamo trebao predlagati proračunsku preraspodjelu, Beus Richembergh je odgovorio kako njegova stranka "upravo kao konstruktivan partner u Vladi predlaže da svi koalicijski partneri učine napor kako bi se ubuduće izbjegle slične situacije".

Kazao je da novinarima prenosi poruku stranke koju HNS-ovi ministri istodobno prenose kolegama u Vladi.

Na pitanje zašto preraspodjelu nije predložio kod donošenja rebalansa ovogodišnjeg proračuna, kojim je predviđeno manje novca za zapošljavanje, Beus Richembergh je odgovorio da restrikcije u rebalansu nisu bile vidljive.

"Sredstva predviđena za sve te programe u rebalans su unesena, ali to su sredstva koja imaju drugačije izvore, ne sam fiskalni kapacitet države nego sredstva iz europskih izvora. Dakle, sredstva su predviđena, ali izvor još nije moguće aktivirati", kazao je Beus Richembergh.

Na pitanje koje bi pozicije trebalo rezati da bi se namirio novac za programe zapošljavanja nije dao konkretan odgovor, no obećao je da će, ako dođe do takvog razgovora, HNS sigurno dati konkretan prijedlog.

Dragica Zgrebec (SDP) kazala je kako je novac za aktivne mjere zapošljavanja planiran kroz fondove EU, a Hrvatska će ga moći koristiti u lipnju.

"Prije nego što istekne rok za sredstva koja imamo osigurana u državnom proračunu, postojat će već mogućnost da se koriste sredstva iz socijalnog fonda EU", tvrdi Zgrebec.

Upitana zna li to HNS odgovorila je "naravno da zna", no nije htjela nagađati zašto se HNS odlučio samostalno istupiti. "To morate njih pitati", rekla je Zgrebec i dodala da je "više ništa ne iznenađuje".

Smatra, međutim, da nije riječ o nesuglasicama u koaliciji, nego o osobnom mišljenju Gorana Beusa Richembergha.

Laburist Dragutin Lesar ističe pak kako nije znao "da je HNS glasovao protiv rebalansa", a predlaže da novac za mjere zapošljavanja osiguraju javna poduzeća, umjesto sponzoriranja sportskih klubova.

"Ima jedno jednostavnije rješenje, državna poduzeća u vlasništvu Hrvatske na godinu za sponzoriranje sportskih klubova izdvajaju oko 100 milijuna kuna. Evo, već 100 milijuna sam ja našao, a još 70 vjerovatno premijer ima na raspolaganju iz proračunske pričuve", rekao je Lesar.

HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević Vladu je optužio da Saboru ne predlaže zakonska rješenja koja bi vodila izlasku iz krize.

"Vlada ukida poticaje za zapošljavanje kad su radna mjesta, zapošljavanje i odlazak mladih najveći problemi koji Hrvatska danas ima - sve krivo. Ovo što su učinili je vrhunac cinizma i onda pričaju da će za šest mjeseci, nakon što smo osam mjeseci u EU, doći nekakvi novci iz europskih fondova. Mislim da se tu nema više što za reći", kazao je Milošević koji očekuje da će stanje biti još teže najesen, kad završi sezonsko zapošljavanje. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter