HNS neće smjenu Kovačevića zbog kritika Liniću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buduća predsjednica HNS-a Vesna Pusić jučer je otklonila bilo kakvu mogućnost da bi ekonomski strateg HNS-a Dragan Kovačević mogao na zahtjev SDP-a otići s mjesta predsjednika Uprave JANAF-a zbog toga jer je grubo kritizirao ministra financija Slavka Linića.

- O tome ništa ne znam. Apsolutno ne vidim zašto bi se to dogodilo, rekla je Pusić prije sjednice Središnjeg odbora HNS-a. Odgovarajući na pitanje stoje li ona i stranka iza Kovačevića, Pusić je rekla da je "čovjek govorio o nekim temama o kojima raspravljamo inače i unutar Vlade i pojedinačno. "I dalje ćemo raspravljati i sigurno ćemo naći najprimjerenije rješenje, shodno uvjetima u kojima se Hrvatska nalazi", rekla je Pusić.

Naime, Kovačević je u četvrtak navečer gostovao u trećem dnevniku HTV-a i tom prilikom oštro kritizirao najavu ministra financija Slavka Linića da ograniči minus na tekućim računima na samo jednu plaću. Rekao je da je takvo soliranje neprihvatljivo, da porezna politika nije vođenje ekonomije, te ustvrdio da "neki nositelji ekonomske politike nisu 30 godina pročitali dobru ekonomsku literaturu".

Na to je visoki izvor iz SDP-a izjavio da će socijaldemokrati zbog toga tražiti odlazak Kovačevića s čelne pozicije u JANAF-u. Pusić nije odgovorila na pitanje je li Kovačevićev istup bio koordiniran s čelništvom stranke naglasivši da u tome ne vidi nikakvu važnost.

- Ako čovjek kaže svoje mišljenje to je standard, ustvrdila je Pusić.

Međutim, u SDP-u ovakvo mišljenje Vesne Pusić nije najbolje prihvaćeno.

- Da, čovjek je izrekao svoje mišljenje u kojem je na pasja kola na osobnoj osnovi izvrijeđao Slavka Linića. Ne može direktor jedne državne tvrtke javno vrijeđati ministra financija. To je bilo osobno vrijeđanje. Postoji granica koja se ne može prijeći. Došlo je vrijeme da se podvuče crta i kaže koalicijskim partnerima - dogovorimo se o funkcioniranju ili kažite što hoćete, rekao je jedan član vodstva SDP-a. Dodao je da je SDP dosad bio vrlo korektan u odnosima prema HNS-u i nije javno kritizirao neke poteze ministara te stranke.

Sam Kovačević jučer je gostovao na zagrebačkom Radiju 101 gdje je rekao da je izjavu o Liniću dao kao ekonomski analitičar HNS-a, te da to nema veze s činjenicom da je on na čelu državne tvrtke.

- Vodim je zadnjih godinu dana i to je najuspješnija od svih javnih tvrtki. Bilo bi besmisleno smjenjivati me zbog izjave. A do toga neće doći. Nisam imao namjeru nikoga uvrijediti niti raditi razdore, rekao je uz ostalo Kovačević.

Prije sjednice Središnjeg odbora Pusić je još rekla da nema nikakvih sukoba u koaliciji jer "mi kao koalicijski partneri ovisimo jedni o drugima i naša je odgovornost zajednička i ova zemlja je naša zajednička odgovornost".

Središnji odbor HNS-a nije jučer prihvatio prijedlog još uvijek aktualnog predsjednika stranke Radimira Čačića da mu se posebnom Deklaracijom zajamči da će nakon izlaska iz zatvora biti vraćen na poziciju prvog čovjeka HNS-a za gospodarstvo. Središnji odbor HNS-a sazvao je izborni sabor stranke za 23. ožujka, te dao punu i jedinstvenu podršku kandidaturi potpredsjednice Vesne Pusić za vođenje HNS-a. (Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter