HNS kandidirao Split i Zagreb za Euro 2020.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je jučer gradonačelnik Splita Ivo Baldasar obznanio da je predsjedniku UEFA-e Michaelu Platiniju uputio pismo u kojem ističe kandidaturu grada pod Marjanom za jednog od domaćina EP-a u nogometu 2020. godine, danas se priopćenjem oglasio i Hrvatski nogometni savez koji kaže da je već kao potencijalne organizatore UEFA-i predložio Zagreb i Split.

- Kako Hrvatski nogometni savez nije među primateljima dopisa Grada Splita UEFA-i, ne bismo komentirali sadržaj samog pisma.

Međutim, smatramo da ovakva komunikacija ne ide u prilog hrvatskoj težnji za dobivanjem domaćinstva Eura 2020., pa je neobično da Grad Split u svojoj želji za domaćinstvom vuče takve poteze.

Kao što UEFA-ina procedura nalaže, za domaćinstvo Eura 2020. može se prijaviti isključivo savez zemlje članice, u ovom slučaju Hrvatski nogometni savez, koji je to već i učinio, pa samim time ovaj dopis ne može u UEFA-i imati bilo kakav pozitivan učinak za hrvatsku kandidaturu.

Podsjećamo, Hrvatski nogometni savez nije odustao od kandidature za domaćinstvo Eura 2020. Štoviše, HNS je do sada ispoštovao sve rokove UEFA-e te je prijavio Zagreb i Split kao potencijalne gradove domaćine. Kao prilog toj činjenici navodimo da je tijekom jučerašnjeg dana iz UEFA-e u HNS stigla pošiljka s odvojenom dokumentacijom za Grad Zagreb i Grad Split kao potencijalne gradove domaćine Eura 2020. Dokumentacija sadrži brojne uvjete i kriterije koje gradovi i stadioni moraju ispuniti da bi uopće došli u poziciju za kandidaturu. Navedena dokumentacija bit će u najkraćem roku dostavljena gradovima radi nastavka procedure i stvaranja uvjeta da Hrvatska preda svoju završnu kandidaturu do 25. travnja ove godine.

Kao što nalažu Zakon o sportu, ali i ekonomski zahtjevi organizacije ovakvog događaja, za domaćinstvo Europskog prvenstva nužne su podrška i financijske garancije Vlade RH i lokalne samouprave kako će se infrastrukturni i drugi kriteriji UEFA-e zadovoljiti u zadanom roku.

HNS će komunicirati s predstavnicima vlasti te Grada Zagreba i Grada Splita da bismo zajedno donijeli odluku o hrvatskoj kandidaturi. Priželjkujemo i pozivamo da se ta komunikacija prestane odvijati putem medija ili UEFA-e i preseli u urede gdje će se o kandidaturi razgovarati s manje populizma i antagonizma, a s više zajedništva, argumenata, brojki, ozbiljnih kriterija i odgovornosti prema gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj.

Hrvatski nogometni savez neće ulaziti u utrku s 31 zemljom članicom UEFA-e ako ne budu zadovoljeni apsolutno svi uvjeti za organizaciju tako velikog, zahtjevnog i značajnog događaja. To uključuje financijsku konstrukciju i kompletnu dokumentaciju, pa će HNS konačnu odluku donijeti tek kada budu pripremljene financijske i sve druge garancije, čime bi Hrvatska postala ravnopravan kandidat za domaćinstvo Eura 2020., piše u priopćenju HNS-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter