HNS iznenađen što se Vrbat protivi bioenergani

Veljko Ivančić i Boris Brajković (Tanja KOCIJANČIĆ)
Veljko Ivančić i Boris Brajković (Tanja KOCIJANČIĆ)

"Iznenađeni smo istupom saborske zastupnice i promatračice u Europskom parlamentu Tanje Vrbat koja se usprotivila izgradnji bioenergane u Umagu u industrijskoj zoni Ungarija, nazvavši je spalionicom smeća. Nije nam jasno je li u pitanju njeno elementarno neznanje o energetskoj politici Europske unije i Hrvatske ili je to bio pokušaj obmanjivanja javnosti o značaju poticanja izgradnje obnovljivih izvora energije, među kojima biomasa zauzima posebno mjesto odmah iza vjetroelektrana", kazao je na konferenciji za novinare u Umagu predsjednik županijskog HNS-a Veljko Ivančić.

U ovom trenutku, kaže Ivančić, diljem Hrvatske pripremaju se projekti za izgradnju postrojenja na biomasu koja će proizvoditi električnu i toplinsku energiju tzv. kogeneracije, što je u skladu s politikom Vlade RH. Istaknuo je pritom da osim šumske drvne biomase zanimljivu sirovinu čine i poljoprivredna i zelena biomasa koje ima na umaškom području, a sada se pali na otvorenom ili baca na deponije.

Njegov kolega i tajnik stranke Boris Brajković dodao je da ga iznenađuje da europromatračica ne poznaje abecedu ovih projekata, pa ju je pozvao da se prije javnih istupa informira.

HNS, kazali su, zagovara da Grad Umag bude inicijator izgradnje bioenergane, a također bi željeli da bude i njen suvlasnik. Ivančić je rekao da Grad nije u liniji s EU-politikom zaštite okoliša, odnosno da kasni za njom, a po čemu je, kaže, i Vrbat "pljuvala" na svojoj presici. Po HNS-ovcima, u zadnje četiri godine Grad nije napravio ništa po pitanju zaštite okoliša, tj. smanjenju emisije stakleničkih plinova, a na što se obavezao.

- Politika EU-a teži povećanju energetske efikasnosti i korištenju obnovljivih izvora energije... Primjerice, značajna je energetska vrijednost maslinove komine (5.200 kilokalorija) i maslinovog granja (3.400 kilokalorija) u usporedbi s kilogramom nafte koji sadrži 9.600 kilokalorija. Tvrditi da se izgradnjom eko-energane stvara šteta turističkom kraju kao što je naš predstavlja eklatantnu besmislicu, jer je upravo suprotno, poručio je Ivančić. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter