HNS i SDSS podržat će promjenu Ustava?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ je prošlog tjedna povukao potporu promjeni Ustava, ali SDP-u bi se u toj inicijativi mogli pridružiti njihovi koalicijski partneri, poglavito HNS, koji su ranije bili protiv. Navodno je već dogovoreno da Vlada kao svoje mišljenje usvoji stav da bi Ustav trebalo promijeniti na način da se ukine zastara za teška ubojstva, pa bi onda zastupnici parlamentarne većine s takvim prijedlogom išli na Odbor za Ustav.

- Spremni smo sudjelovati u modificiranom prijedlogu promjene Ustava, rekao nam je jučer potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. On je, baš kao i Goran Beus Richembergh, HNS-ov član Odbora za Ustav, sredinom srpnja glasovao protiv pokretanja ustavnih promjena. Tada su narodnjaci i Pupovac tvrdili da Ustav ne treba mijenjati zato što su od zadnje promjene prošle samo tri godine.

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić naknadno je argumentaciju pojačala tvrdnjom da bi se ukidanjem zastare za političke likvidacije u Hrvatsku uveo određeni oblik lustracije, što je HNS-u neprihvatljivo. Ipak, do kompromisa je, čini se, došlo, a on je povezan i s dogovorom između Milanovićeve vlade i Europske komisije o izmjeni zakona kojim je uređen europski uhidbeni nalog, čime bi Hrvatska izbjegla sankcije.

Po svemu sudeći ministar Orsat Miljenić i europska povjerenica Viviane Reding objavit će idući tjedan da su se usaglasili, a onda u novom ozračju može započeti proces promjene Ustava.

Ali, bez stranke Tomislava Karamarka nema dvotrećinske većine koja je minimum za mijenjanje Ustava. Karamarko zadnjih dana govori da će se priključiti ustavnim promjenama jedino ako SDP pristane na njihov "veliki paket". Spominje se u tom kontekstu povećanje broja zastupnika iz hrvatske dijaspore, čime bi u startu HDZ-ove izborne šanse porasle. SDP to, naravno, SDP neće prihvatiti, pa je trenutačno posve neizvjesna sudbina promjene Ustava. (D. CIGLENEČKI/NL)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter