HNS i HSU traže raspisivanje izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su iz SDP-a u subotu pozvali Vladu da raspiše izbore jer je s potpisima više od 800.000 gradana sada jasno da legitimiteta više nema, u nedjelju su isto zatražili celni ljudi HNS-a i HSU-a na Bjelolasici, gdje se održava tradicionalna Politicka akademija HNS-a.

- Nemoguce je drugacije razumjeti poruku gradana nego: izvolite gospodo na izbore i zatražite legitimitet gradana, jer je jasno da ga sada više nemate, rekao je predsjednik HNS-a Radimir Cacic.

HNS-ovci traže da se referendum o Zakonu o radu svakako održi, jer «nisu se gradani potpisivali da referenduma ne bude, nego upravo da bude».

- Nisu ti potpisi privatno vlasništvo sindikata, to je sada ustavna obaveza, rekao je Cacic koji kritizira vladajuce da su spremni uciniti baš sve da ostanu na vlasti.

«Oni su za tri dana vlasti spremni i Ustav mijenjati, i nece otici sve dok ne moraju. Stoga su izbori izgledni vjerojatno tek u proljece», kaže šef HNS-a.

Vesna Pusic upozorava da je 820.000 potpisa broj koji nadmašuje i granice sindikalnog clanstva, kao i svaku posebnu temu. Tako veliki broj znaci samo jedno: ova Vlada mora otici, kaže i ona, dok Silvano Hrelja iz HSU-a porucuje da sindikati od referenduma ne smiju odustati, bez da opet pitaju gradane dozvolu za to.

Uoci sastanka Kukuriku koalicije što ce se u nedjelju, 11. srpnja, održati u Belom Manastiru, celnici HNS-a isticu da je glavna poruka tog novog susreta važnost ulaska HSU-a u savez, jer to znaci dodatnih sto tisuca glasova.

Na Bjelolasici se okupilo oko dvije tisuce HNS-ovaca iz Hrvatske koji se educiraju za predstojece izbore, a pridružilo im se i dvadesetak HSU-ovaca iz vrha stranke.


Podijeli: Facebook Twiter