HNS: Buzet je grad propuštenih prilika

Dragan Kranjčić, Vlatko Mrvoš i Branko Rončević (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Dragan Kranjčić, Vlatko Mrvoš i Branko Rončević (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Buzet je grad propuštenih prilika, ustvrdili su buzetski HNS-ovci na konferenciji za novinare.

- Aktualna vlast ne zna ili ne želi prepoznati probleme, odrediti prioritete, nesposobna je u provedbi vlastitih programa i preuzetih obveza. Mladi su stoga osuđeni na odlazak i zapošljavanje u drugim sredinama, izjavio je potpredsjednik HNS-ove podružnice Branko Rončević.

Pokretanje gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta apsolutni je prioritet u ovome trenutku, rekao je Rončević i istaknuo je da treba privesti namjeni barem jednu gospodarsku zonu od pet predviđenih. Prije svega Malu Hubu ili pak Mažinjicu koja duže od 24 godine nije realizirana i još nema potrebnu infrastrukturu.

Potpredsjednik podružnice Dragan Kranjčić podsjetio je da je Gradsko vijeće 2007. godine prihvatilo projekt ukupnog razvoja za petogodišnje razdoblje. U Buzetu je u to vrijeme bilo 67 nezaposlenih, a proračun se kretao oko 48 milijuna kuna.

- Od tada se buzetska "bajka" pretvara u surovu stvarnost. Gradska vlast, na čelu sa gradonačelnikom Valterom Flegom, od 48 razvojnih točaka do danas je realizirala samo deset. Sustavni nerad i nesposobnost u realizaciji plana razvoja, doveo nas je u situaciju da nezaposlenost konstantno raste i u prosincu prošle godine dostiže brojku od 240 nezaposlenih. Ovakvo povećanje od strahovitih 260 posto stavlja Buzet među vodeće u Istri po negativnom trendu rasta nezaposlenosti, izjavio je Kranjčić. Dodao je da ovi podaci ujedno demantiraju gradonačelnika koji obmanjuje javnost izjavama da se posljednje tri godine broj nezaposlenih u Buzetu smanjuje.

Predsjednik HNS-ove podružnice Vlatko Mrvoš rekao je da su izjave Flega o zapošljavanju tisuću mladih, ukoliko postane župan, dok se istovremeno 173 Buzećana mlađih od 35 godina nalazi na zavodu, u najmanju ruku neozbiljne.

- Usporedno s rastom nezaposlenosti dolazi do pada proračuna za 10 milijuna kuna u odnosu na 2007. godinu. Do ovoga ne bi došlo da je buzetski IDS, koji je na vlasti duže od 20 godina, radio pro-aktivno i stvorio preduvjete za razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Sada plaćamo cijenu, ne recesije, već sustavnog nerada i neznanja, mišljenja je Mrvoš. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter