HND: Treba smanjiti PDV i tjednicima

Ilustracija (Arhiva/GI)
Ilustracija (Arhiva/GI)

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka podržava odluku Vlade da se PDV smanji s deset na pet posto za sve dnevne novine koje u svom izdanju sadrže barem 25.000 riječi autorskih novinarskih tekstova.

- Mogu reći da smo velikim dijelom zadovoljni. Ali mi smo tražili da se PDV smanji i za političke tjednike i regionalne novine. Imate regionalne dnevne novine koje zbog malog broja stranica ne mogu ispuniti kriterij broja riječi, rekao je Duka koji je pozvao sve izdavačke kuće da uđu u pregovore s urednicima i novinarima da bi se donijeli redakcijski statuti, što spada u uvjete da bi neka dnevna novina mogla ući u sustav smanjenog PDV-a.

Urednik tjednika Novosti i nekadašnji urednik Novog lista Ivica Đikić kaže da se ne radi o baš najsretnijem rješenju.

- To nije kriterij koji se meni sviđa, da se broji samo količina riječi bez obzira na to kakve one bile, glupe ili pametne. Riječi se ne bi smjele tretirati kao roba, kao da brojimo, što ja znam, šljive.

Ali dopuštam da je to možda jedina egzaktna metoda kojom se može doći do toga da su tabloidi isključeni iz dodatnog smanjenja PDV-a, rekao je Đikić.

Kao posebnu zamjerku na ponuđeno rješenje navodi činjenicu da su smanjenjem PDV-a obuhvaćene samo dnevne novine.

- Nitko nije objasnio zašto se odluka odnosi samo na dnevnike, a ne na tjednike ili dvotjednike. Ne mislim tu u prvom redu na novine kojima sam urednik jer smo mi u najvećem dijelu dotirani iz proračuna. Ali meni je nevjerojatno da se PDV neće smanjivati recimo za Globus, koji je ipak jedan ozbiljan politički tjednik. A kada smo kod broja riječi, nije mi jasno tko će ih brojiti i kako će se i tko će definirati autorski novinarski tekst, rekao je Đikić.

I Duka i Đikić naglašavaju paradoksalnu činjenicu da bi ako bude usvojen kriterij o 25.000 riječi Poslovni dnevnik mogao ispasti iz smanjenja PDV-a zbog malog broja stranica. Urednik Poslovnog dnevnika Darko Markušić kaže da su Vlada i Ministarstvo financija izašli s "nedovoljno promišljenim i paušalnim rješenjem". (Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter