HND pozvao novinare da ne odaju izvore informiranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najavu USKOK-a da ce zbog curenja podataka iz istraga na razgovore zvati novinare Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenio je danas nedopustivim pokušajem zastrašivanja novinara i medija te je pozvalo novinare da ne odaju svoje izvore informiranja

"HND smatra da su novinarski prilozi koji su proteklih dana, kao uostalom i proteklih mjeseci, objavljeni o crnim fondovima HDZ-a, o kriminalnom izvlacenju novca iz državnih poduzeca, o vrlo sumnjivom i vrlo vjerojatno nelegalnom prikupljanju novca za predsjednicku kampanju Jadranke Kosor 2005. i kampanju za parlamentarne izbore 2007. od iznimnog interesa za hrvatsku javnost", stoji u priopcenju HND-a.

Iz novinarske udruge podsjecaju da je cak i sadašnji visoki dužnosnik HDZ-a Vladimir Šeks izjavio da je bivši predsjednik te stranke Ivo Sanader uspostavio paralelni sustav financiranja u stranci, što, smatra HND, govori o posvemašnjoj raširenosti ranijeg financiranja HDZ-a crnim novcem.

"Smatramo da je rješenje ove afere važno za cijelu zemlju, za njezinu sadašnjost i buducnost. HND stoga potpuno podržava sve novinare koji se bave ovom znacajnom temom", navodi se u priopcenju predsjednika HND-a Zdenka Duke koji je za Zbor sudskih izvjestitelja HND-a supotpisala i Ana Raic Kneževic.

Oni podsjecaju da je USKOK jucer priopcio da ce pozvati sve osobe koje tvrde da su "iz izvora bliskih istrazi" dobile podatke iz dokaznih radnji, odnosno tajnih iskaza svjedoka, i da ce tako prikupiti podatke i cinjenice koje su potrebne za pokretanje kaznenog postupka.

U HND-u zakljucuju da je iz teksta jucerašnjeg priopcenja zapravo jasno da je USKOK potvrdio i istinitost objavljenih sadržaja i time sprijecio osobe da na osnovu spornog teksta optuže novinare za klevete i uvrede.

"USKOK ima pravo zvati na obavijesne razgovore zbog curenja podataka iz istraga, ali kad se radi o ovako krupnoj stranackoj i državnoj aferi, najavu o pozivanju novinara u USKOK smatramo - politickim putem potaknutim pokušajem zastrašivanja novinara i medija kako se više ne bi bavili tom temom, a to je nedopustivo".

Priopcenje u kojem najavljuje da ce na razgovor pozvati sve osobe koje tvrde da su "iz izvora bliskih istrazi" dobile iskaze iz istraga USKOK je objavio nakon što su mediji proteklih dana objavili tajni iskaz bivše racunovotkinje HDZ-a Branke Pavoševic o tzv. crnom fondu HDZ-a i nakon što je premijerka Jadranka Kosor izjavila je da ce se "Vlada potruditi doznati što se dogada i tko to eventualno daje iskaze koji u ovoj fazi istrage ne bi smjeli biti dostupni javnosti". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter