HND poziva suce da omoguće praćenje suđenja

Ilustracija (Arhiva GI)
Ilustracija (Arhiva GI)

Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) poziva suce i ostale pravosudne djelatnike da novinarima omoguće normalno praćenje suđenja otvorenih za javnost, priopćeno je iz Hrvatskoga novinarskog društva.

"U posljednjih nekoliko dana zaredale su se situacije zbog kojih su sudski izvjestitelji u svom radu bili onemogućeni", navode iz HND-a i dodaju da su gotovo svi novinari udaljeni iz sudnice Općinskog kaznenog suda u Zagrebu sa suđenja Dejanu Maćešiću te da su pravosudni policajci Županijskog suda u Zagrebu zaboravili odvesti fotoreportere na nastavak suđenja za zločin u Gruborima.

U HND-u navode i da je sudac Ivan Turudić, predsjednik vijeća koje sudi Ivi Sanaderu, otjerao fotoreportere iz sudnice zamjerivši im što "dolaze baš svaki dan".

Takve situacije, kao i činjenica da većina sudova nema uredno ispunjene e-ročišnike s najavama suđenja, otežavaju sudskim izvjestiteljima rad u uvjetima sudskih procesa koji su ionako sami po sebi napeti, smatraju u Zboru sudskih izvjestitelja HND-a i pozivaju suce na suradnju s novinarima da ih ne bi onemogućavali u radu te da ne bi uskraćivali javnosti pravo da bude kvalitetno obaviještena o sudskim postupcima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter