HND osuđuje neprofesionalne napade medija na novinare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u petak medije da se suzdrže od senzacionalističkih, neprofesionalnih i neetičkih postupaka, bez obzira na politička i druga opredjeljenja, te je osudilo neosnovane optužbe nekih medija protiv novinara i drugih medija.

"Sve su učestaliji slučajevi da pojedini mediji optužuju druge medije ili pojedine novinare za neprofesionalno ponašanje poput, na primjer, ispunjavanja različitih političkih naloga", upozorava HND u priopćenju.

Optužbe se ne podupiru dokazima ili se dokazima proglašavaju fotografije i poruke istrgnute iz konteksta, odnosno stavljene u nepostojeći kontekst, navodi HND.

Zadnji takav primjer je članak "Krizni štab u SDP-u: Manolić na Iblerovom dogovorio napade na HDZ", objavljen na portalu Direktno.hr u srijedu, 10. lipnja, u kojem se napadaju tjednik Nacional i njegovi novinari.

Tvrdnja koju je objavio Direktno.hr, da posjeduje ekskluzivnu fotografiju "na kojoj je vidljiv Josip Manolić s Nacionalovim novinarima kako im diktira u pero na Iblerovom trgu dogovorene rečenice", neosnovana je jer fotografija na kojoj su Manolić i zamjenica glavnog urednika Nacionala Orhideja Gaura Hodak ne može biti dokaz nizašto, osim da su njih dvoje sjedili za istim stolom i razgovarali, a u tekstu se Nacional i njegova novinarka uopće i ne spominju, ističe HND. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter