HND osudio uhicenje fotoreportera Polana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Zbor fotoreportera Hrvatske osudili su danas privodenje fotoreportera France Pressa Hrvoja Polana tijekom snimanja prosvjeda i sukoba prosvjednika s policijom u subotu u Radicevoj ulici te su, odbijajuci obrazloženje policije da je to ucinjeno radi njegove sigurnosti, ustvrdili kako izravne opasnosti za njegovu sigurnost nije bilo te da nije ometao policajce u njihovu poslu.

U priopcenju HND i Zbor fotoreportera Hrvatske napominju da se Polanovo uhicenje dogodilo relativno daleko iza policijskog kordona, blizu mjesta gdje su policajci privodili skupinu "huligana" s kojima su se prije sukobili. Dodaju kako o tom dogadaju ima fotografskih zapisa i videozapisa.

Podsjecaju kako je u jednom od priopcenja glasnogovornica zagrebacke Policijske uprave Jelena Bikic izjavila da je "fotoreporter agencije France Pressa Hrvoje Polan priveden u policijsku postaju radi vlastite sigurnosti" te isticu da je na spomenutim snimkama jasno vidljivo da je kolega Polan daleko od kordona i samih sukoba te da nema izravne opasnosti za njegovu sigurnost niti ometa policajce u njihovu poslu.

HND i Zbor fotoreportera Hrvatske pitaju zašto se Polana, ako je po mišljenju policije bio ugrožen, nije evakuiralo stotinjak metara dalje, na sigurno mjesto. Takoder pitaju je li stajalište policije da je novinar kojemu je život ugrožen sigurni kada provede devet sati u pritvoru s ostalim uhicenim nasilnim prosvjednicima.

Ocjenjujuci da je policija povrijedila novinarska i ljudska prava kolege Polana, HND i Zbor fotoreportera Hrvatske zatražio je ocitovanje zagrebacke Policijske uprave koja bi trebala objasniti kako se taj slucaj dogodio i zašto.

Napominjuci da policija i fotoreporteri kvalitetno suraduju u raznim situacijama, ustvrdili su da je tu rijec "o samovolji zapovjednika koji je izdao nalog za uhicenje Hrvoja Polana" i time ga onemogucio u obavljanju novinarskog posla te višestruko prekršio njegova prava.


Podijeli: Facebook Twiter