HND osudio pritiske na novinarku Danku Derifaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Zbor istraživačkih novinara pri HND-u osudili su "pokušaj osobne diskreditacije" novinarke Danke Derifaj nakon objave priloga pod naslovom "Svi poslovi roditelja ministra Zmajlovića" u emisiji Nove TV Provjereno.

"Umjesto da iz Ministarstva javnosti odgovore na javno postavljena pitanja, glasnogovornica Dijana Sušac služi se u svome zahtjevu za demantijem Nove TV grubim pokušajima osobne diskreditacije višestruko nagrađivane novinarke Danke Derifaj", upozorio je HND u današnjem priopćenju.

- Javnost ima pravo znati da tvrtka ministrovog oca radi s Vatrogasnom zajednicom Jastrebarsko i da je tvrtka ministrove majke dobila posao da radi s tom istom Vatrogasnom zajednicom, koja se financira iz gradskog proračuna, a da je gradonačelnik Jastrebarskog kum ministra Mihaela Zmajlovića. Ništa od toga nije zakonski zabranjeno, ali zbog mogućeg sukoba interesa svakako opravdano izaziva interes novinara i javnosti, ističu u priopćenju.

Ujedno HND i Zbor istraživačkih novinara upozorili su na "sve češće pritiske na kolegice i kolege koji se bave istraživačkim novinarstvom, a koje se u nedostatku argumenata pokušava ušutkati neprimjerenim pritiscima". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter