HND osudio napade na privatni život ravnatelja HRT-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je medijski napad na privatni život Gorana Radmana, glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT), ističući kako je zadiranje u privatnost nedopustivo, neetično, i u suprotnosti s temeljnim principima novinarstva.

Zadiranje u privatnost može biti opravdano samo iznimno u slučajevima kad detalji iz privatnog života izravno utječu na devijacije u obavljanju javne funkcije. Napad na privatni život glavnog ravnatelja HRT-a, ni na koji način nije povezan s javnom funkcijom koju obavlja i predstavlja eklatantan primjer neutemeljenog i neetičnog nasrtaja na privatnost, istaknuto je u priopćenju HND-a.

Naime, portal direktno.hr u svom članku iznio je tvrdnje o privatnom životu, optužujući bez dokaza, što je nedopustiva praksa koja zahtijeva javnu reakciju, smatra Saša Leković predsjednik HND-a.

HND se protivio i kažnjavanju novinara HRT-a zbog "verbalnog delikta" kada su ona najavljivana te svoje protivljenje ponovio kada je, unatoč brojnim prosvjedima u Hrvatskoj kao i međunarodnih novinarskih organizacija, glavni ravnatelj HRT-a otpustio novinare zbog "verbalnog delikta", dodaju.

Također se protive da glavni ravnatelj koristi neopravdano velike ovlasti, koje su mu dane Zakonom o HRT-u, i potiču zakonske izmjene koje će primjereno smanjiti te ovlasti u javnom medijskom servisu demokratske države. Zalažu se i za smanjene utjecaja politike na izbor glavnog ravnatelja javnih medijskih servisa, te političkog utjecaja na njihov rad, istaknuto je.

Napad na Radmana tek je posljednji u nizu sve češćih medijskih nasrtaja na privatni život javnih osoba, upozorava HND.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter