HND o događanjima u Business media grupi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je današnjom odlukom Business media grupe sa sjedištem u Vodicama - koja izdaje dnevni list Business.hr i tjednik Aktual - da podijeli otkaze za 35 novinara i drugih zaposlenika koji su ili u radnom odnosu ili su poslovno vezani ugovorima o suradnji s Business.hr ili Aktualom – putem RPO statusa, objavio je HND u priopćenju koje potpisuje Zdenko Duka.

Prema planu nakladnika - a polovični su vlasnici Andrija Kević i Mujo Selimović - tvrtka Business media grupa se gasi. I Business.hr i Aktual bi nastavili izlaziti, ali bi ih izdavala druga tvrtka u vlasništvu  Marka Lučića, kojoj su navodno prodali novinske brendove. Iako - to može biti i samo fiktivno.

Većini novinara ponuđeno je da se prijave na Zavod za zapošljavanje i da nastave raditi za novine po neto cijeni honorara od 1.500 kuna mjesečno.

Vlasnici Business media grupe izigravanjem zakona žele prevariti brojne novinare koji su za njih radili, a kojima su ostali dužni po četiri do pet neisplaćenih plaća.

Smatramo da je ovo što čine nakladnici Business media grupe najvjerojatnije nelegalno, a u moralnom smislu je za novinare potpuno ponižavajuće. Zato pozivamo inspekcije da dobro provjere što se dogodilo. Ovo je zaprepašćujući primjer krajnje degradacije novinarske profesije u Hrvatskoj danas. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter