HND: Novinari 21. stoljeća moraju dobiti novac


Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) danas su pozvali vlasnike dnevnog lista 21. stoljeće da nakon konačne odluke o njegovu gašenju isplate novinarima plaće i honorare koje su zaradili.

"List u dva i pol mjeseca izlaženja nije kvalitetom ispunio očekivanja, a posljedice su mučne ponajprije za novinare koji gube posao i uz to zdvajaju kako će naplatiti neisplaćena potraživanja", ističu iz HND-a navodeći da je u 21. stoljeću bilo stalno zaposleno 49 novinara i drugih medijskih djelatnika te 30-ak stalnih honoraraca.

"To nije samo materijalni problem tih novinara, nego i problem za cijelu novinarsku profesiju. Prestanak izlaska lista znači još 60 do 70 nezaposlenih novinara na novinarskom tržištu i objektivno može dodatno sniziti cijenu novinarskog rada. A najbitnije je da neodgovoran odnos vlasnika i investitora prema novinarima temeljito ruši dostojanstvo novinarske profesije i općenito produbljuje nepovjerenje prema medijskim vlasnicima. Zbog toga je iznimno važno da novinari, koristeći sva legalna sredstva, dobiju novac koji su radeći u 21. stoljeću zaradili", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

U priopćenju HND izražava i žaljenje zbog neuspjeha cijelog projekta, ali ocjenjuje da je očigledno bio loše pripremljen. "S obzirom na generirana milijunska dugovanja prema tiskari, dobavljačima i novinarima, jasno je da je projekt bio loše pripremljen i da nisu dobro procijenjene potrebe medijskog tržišta. Bojimo se da bi taj neuspjeh mogao na dulje vrijeme obeshrabriti moguće buduće medijske investitore", navodi HND. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter