HND i SNH traže da Večernjak odustane od otkaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u današnjem su otvorenom pismu od Uprave Večernjeg lista zatražili da odmah povuku namjeru o otkazima za 17 stalno zaposlenih i jednog honorarnog novinara Styrijinog tjednika Forum, ugašenog nakon tiskanja posljednjeg broja 3. kolovoza ove godine.

Radničko vijeće Večernjeg lista odmah je iskazalo neslaganje s namjerama Uprave o otpuštanjima, a nekoliko od tih 17 novinara i ne može dobiti otkaz, jer su zakonski zaštićeni, što Uprava svakako zna, napominje se u pismu.

Tjednik Forum Styrija je pokrenula u rujnu prošle godine, a kreirali su ga novinari Večernjeg lista koji su potpisali ugovore koji su im jamčili povratak u taj dnevnik ako Forum ne uspije.

Forum je u svojih 47 brojeva stekao ugled kao jedan od najkvalitetnijih hrvatskih tjednika, a unatoč tome što je Uprava Styrije priznala da se tjednik uspio etablirati kao neovisan i utjecajan tjednik te da je zadobio povjerenje čitatelja i imao pozitivan trend naklade i čitanosti, Uprava je priopćila da ga gasi zbog nedostatka oglasa, navodi se u otvorenom pismu.

Velika je šteta za novinarstvo u cjelini što se kvalitetan tjednik nedavno ugasio, ocjenjuju u HND-u i SNH-u i dodaju kako se namjera Uprave da Forumove novinare otpusti može shvatiti jedino kao odmazda jer su ti novinari sudjelovali u  prošlogodišnjem 26-dnevnom štrajku u  Večernjem listu.

HND i SNH potpuno podržavaju stajališta Radničkog vijeća Večernjeg lista i podružnice SNH pri Večernjem listu da se bore protiv osvetničkih namjera Uprave o otpuštanju novinara, a HND i SNH će im u tome pružiti svu potrebnu podršku, poručuju u otvorenom pismu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter