HND i SNH: Novinari, pokrenimo se!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat novinara hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo danas su, na Svjetski dan slobode medija, u Zagrebu održali skup pod nazivom "Novinari, pokrenimo se", porucivši da jedino zajednickim snagama i solidarnošcu mogu nešto promijeniti.

"Poruka današnjeg skupa je novinari, probudimo se, mi smo savjest ovog društva i mi oblikujemo javnost kroz javne, ali i privatne medije koji bi trebali imati ulogu novinarstva kao javnoga dobra", rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka ispred Novinarskog doma pred okupljenim novinarima. Istaknuo je potrebu promoviranja demokratskih vrijednosti u izvještavanju, manje senzacionalizma i više novinarstva kao javnoga dobra.

Istraživanja organizacija koja štite medijske slobode pokazuju da novinarstvo u Hrvatskoj ne stoji dobro, loš je položaj novinara, radna mjesta su nesigurna, režu se place i otpuštaju radnici, a za to su, smatra Duka, djelomicno sami krivi novinari.

"Ono što mi novinari moramo naci je ekonomski održiv nacin da novinarstvo kao profesija preživi", rekao je i napomenuo da je u hrvatskom novinarstvu i dalje prisutan utjecaj politike, vecina sadržaja ovisi o vlasnicima medija koji cesto za svoje interese suraduju s politicarima i oglašivacima.

Govoreci o javnim servisima, Duka je kazao da želi kvalitetne javne medije, tocnu i kvalitetnu javnu televiziju i radio te multimedijalnu i dobru agenciju Hinu, a privatni bi mediji, kao što su Jutarnji list, Vecernji list i Novi list, trebali biti savjest društva.

"Da bismo to ostvarili, moramo raditi zajedno i riješiti kolektivne ugovore i profesionalna pitanja", zakljucio je Duka.

Predsjednik SNH-a Anton Filic naglasio je da su danas novinari neslobodni, a medu najvažnijim problemima naveo je RPO-ovce, tzv. slobodne novinare, kolektivne ugovore na nacionalnoj razini koji cesto ne funkcioniraju, nepostojanje statuta medija te nemogucnost utjecaja novinara na izbor glavnog urednika.

"Sedma sila bi trebali biti novinari, a ne vlasnici medija i to je ne samo hrvatski nego i svjetski problem koji se u godinama krize pojacava", zakljucio je Filic.

Medu okupljenima bili su neki od radnika Vjesnika, a njihova predstavnica Marijana Matkovic podsjetila je da ce, unatoc gašenju tiskanog izdanja 21. travnja, ustrajati na održavanju web izdanja i uciniti sve da se ono ne ugasi, a od Vlade tražiti da se Vjesnik postavi na drugacijim osnovama.

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja, od 1993., kada ga je proglasila Glavna skupština UN-a, a obilježava se radi podizanja svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih nacela. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter