HNB: Pad BDP-a u zadnjem kvartalu 2013.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raspoloživi mjesečni podaci upućuju da je tijekom četvrtog tromjesečja 2013. došlo do pada realnog BDP-a od 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje u kojem je gospodarska aktivnost stagnirala, navodi se u danas objavljenoj Informaciji Hrvatske narodne banke o gospodarskim kretanjima.

Napominje se kako bi prema dostupnim pokazateljima gospodarske aktivnosti na početku 2014. moglo doći do stabilizacije gospodarskih kretanja, s obzirom na to da su u siječnju zaustavljena višemjesečna negativna kretanja poslovnog optimizma u industriji i građevinarstvu, a blago je porastao potrošački optimizam.

Analitičari središnje banke navode kako su gospodarsku aktivnost u listopadu i studenome lani obilježili smanjenje realnog prometa od trgovine na malo, kontrakcija uvoza i izvoza te snažno pogoršanje uvjeta na tržištu rada.

Pozitivnim promjenama u četvrtom tromjesečju izdvaja se jedino fizički obujam industrijske proizvodnje, koji se blago povećao.

Inflacija potrošačkih cijena ostala je vrlo niska, godišnja stopa inflacije u prosincu iznosila je 0,3 posto.

Kreditna aktivnost banaka bila je usmjerena prije svega na financiranje potreba države, a kreditiranje je ostalih domaćih sektora stagniralo. U takvim je uvjetima HNB nastavio voditi ekspanzivno orijentiranu monetarnu politiku uz održavanje stabilnog tečaja domaće valute prema euru.

Analitičari HNB-a upozoravaju kako se u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu broj zaposlenih smanjio čak za 2,4 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je najsnažniji tromjesečni pad broja zaposlenih od početka recesije.

Pritom se broj zaposlenih istodobno smanjivao u svim djelatnostima gospodarstva, a osobito snažan bio je pad u trgovini, građevinarstvu i pojedinim uslužnim djelatnostima. Broj zaposlenih također se znatno smanjio u djelatnostima javne uprave i obrane, međutim, pojašnjavaju, takva kretanja ne odražavaju otpuštanja nego pojačani odlazak zaposlenika u mirovinu.

Broj nezaposlenih, koji se tek blago povećavao tijekom prvih devet mjeseci, naglo je porastao u posljednjem tromjesečju, te je bio prosječno za 2,1 posto viši u usporedbi s prethodnim kvartalom.

Administrativna stopa nezaposlenosti u četvrtom tromjesečju iznosila je prosječno 20,9 posto prema 19,8 posto u trećem tromjesečju.

Kako se navodi, prema rezultatima ankete poslovnog optimizma negativna kretanja na tržištu rada mogla bi se postupno usporavati u idućim mjesecima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter