HNB: Hrvatsko gospodarstvo ne stoji dobro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Značajan pad BDP-a u posljednjem tromjesečju 2012. i smanjena očekivanja gospodarskog rasta u okružju upućuju na to da bi oporavak mogao započeti kasnije nego što se prije očekivalo, a to će negativno utjecati na godišnju stopu rasta u 2013., navode analitičari Hrvatske narodne banke u najnovijoj informaciji o gospodarskim kretanjima, koju je jučer objavio HNB.

Kažu da bi pritom, zbog daljnjeg rasta nezaposlenosti i smanjivanja realnih plaća, osobito pad osobne potrošnje mogao biti izraženiji nego što se pretpostavljalo, a najavljenim rebalansom proračuna smanjit će se i kapitalna ulaganja države.

- Navješćujući pokazatelji gospodarske aktivnosti u prvom tromjesečju 2013. uglavnom ne upućuju na oporavak gospodarske aktivnosti u kratkom roku, napominju u HNB-u, gdje u nastavku godine očekuju stabilan tečaj kune prema euru, usporavanje inflacije potrošačkih cijena, te snažan rast javnog duga.

"Na razini cijele 2012. godine BDP je pao 2 posto. Kumulativno je od 2008. smanjenje BDP-a dosegnulo nešto više od 10 posto. Pritom već treću godinu zaredom Hrvatska ostvaruje najslabije rezultate glede rasta u usporedbi sa zemljama Srednje i Istočne Europe", upozoravaju iz HNB-a.

Nadalje, broj zaposlenih snažno je pao u posljednjem  tromjesečju 2012., a pad se donekle usporio u siječnju. Administrativna stopa nezaposlenosti prvi je put nakon 2003. porasla iznad 20 posto, a očekuje se i rast anketne stope, koja je u prva tri tromjesečja 2012. prosječno iznosila 15,1 posto, navodi se.

Analitičari HNB-a ističu i da se sniženje kamatnih stopa na kredite poduzećima nije značajnije odrazilo na obujam njihova ukupnog financiranja, dok su se krediti stanovništvu u 2012. smanjili, a takav trend nastavio se i na početku 2013. godine. (A. D. M./NL)


Podijeli: Facebook Twiter