Hladno pivo zapalilo pulski Kaštel


U pravu je frontmen Mile Kekin kada tvrdi da je Hladno pivo prije svega koncertni bend, i to mogu, nadiđu li vlastitu isključivost, vidjeti, osjetiti pa, eto, i priznati i oni koji ne spadaju u njihove obožavatelje ili poklonike takvog glazbenog rock smjera i svjetonazora.

To su preksinoć na dobro popunjenom pulskom Kaštelu, ispred 700-tinjak dobro raspoloženih posjetitelja, za dvosatnog nastupa pokazali energičnošću, fascinantnom uvježbanošću respektabilnog autorskog opusa, a ponajviše odličnom komunikacijom s vjernim obožavateljima koji znaju stihove gotovo svih pjesama. I zvuk je bio odličan, osim donekle bubnjeva, no to je više stvar izbora i mudrosti bubnjara, a ne ljudi na razglasu.

Iako je pored toliko njihovih hitova nezahvalno izdvajati, vrhunci koncerta bili su za izvedbi skladbi "Samo za taj osjećaj", "Superman", "Pitala si me", "Nije sve tako sivo", "Pjevajte nešto ljubavno" i "Zimmer frei".

Nema bolje ilustracije uspješnog rock koncerta od reflektorima osvijetljene zgusnute mase uzdignutih ruku i dugog odjavnog pljeska kojim je Hladno pivo ispraćeno s pozornice nakon bis izvedbe sugestivne "Ezoterije" s posljednjeg albuma "Svijet glamura". Prethodno je s tog albuma na dobar prijem naišla istoimena "Svijet glamura" i "Kirbaj i kotlovina", te starije "Sreća", "Može" i "Jednim osmijehom".

Kako je publiku podsjetio Mile Kekin, na Kaštelu je Hladno pivo posljednji put sviralo prije 20 godina, 1992. godine, pa je sinoćnji koncert, umjesto uobičajene promocije posljednjeg, sedmog studijskog albuma, bio puno više presjek dva desetljeća bogate karijere najpopularnijeg sastava u Hrvatskoj - od početaka u garažama i klasičnog punk rock zvuka (s prvog studijskog albuma "Džinovski" 1993. odsvirane su "Buba švabe" i "Für immer Punk"), do 2000. godine i prekretnice s albumom "Pobjeda", otkad sve do danas, od pjesme do pjesme, koketiraju s raznim, više ili manje srodnim žanrovima i stilovima, gradeći iz godine u godinu armije obožavatelja ne samo u Hrvatskoj, nego i na šire prostoru bivše države. Nastupu Hladnog piva prethodilo je dobro polusatno zagrijavanje s pulskim trijom Saša 21, bendom Saleta Verude.

Pravu ljudsku gestu iskazalo je Hladno pivo odmah nakon zadnjeg odsviranog takta kada je sa zvučnika, u znak podrške teško oboljelom frontmenu KUD-a Idijoti Tusti, pušten uvod kultne pjesme "Kad sunce opet zađe". (Zoran ANGELESKI/Snimio Saša MILJEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter