Hladno pivo za veliko finale petodnevne fešte

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

"Kad jednoga dana turizam procvjeta i navale 'Švabe' u rekordnom broju, cijela će zemlja samo od ljeta živjeti kao bubreg u loju. Samo će vječni rekreativci radit na polju ili biti vojnici, Slavonija će biti golf teren, a tko previše radi uhapšen". Tim dobro poznatim stihovima pjesme "Zimmer frei" Hladno pivo je nastupom na rotondi zatvorilo ovogodišnju veliku pučku feštu sv. Bernarda, tijekom koje su mještani Funtane pet dana slavili svoga zaštitnika.

Od opere do rocka

Veliko slavlje započelo je još prošloga utorka opernim arijama i talijanskim canzonama na Trgu sv. Bernarda. U srijedu su na rivi nastupile klapa Pinguetum, Cinquina, Kaminik i Tramuntana. Dan kasnije na istome mjestu nastavilo se s pop, rock i blues večerima. Petak je pak bio rezerviran za svečanu sjednicu Općinskog vijeća, turnir u briškuli i trešeti, a u večernjem terminu na popularnoj rotondi prisutne su svojim odličnim nastupom zabavili i Alfa Time band, Koktelsi te kao šećer na kraju Lidija Bačić.

U subotu je fešta zbog olujnoga nevremena bila odgođena pa su tako u nedjelju bili objedinjeni svi najavljivani događaji. U jutarnjim satima na blagdan sv. Bernarda održan je defile i budnica limene glazbe "Matko Laginja" iz Sv. Lovreča, a nakon svečane svete mise koju je predvodio župnik Ivica Butković u istoimenoj crkvi funtanjanska sveca i zaštitnika, slavlje je završilo koncertima Hladnoga piva i uvijek fenomenalnih Rovinjaca, grupe Le mond koji su nastupili prije žestokih punk rokera.

Svih dana proslave na sva spomenuta događanja se sa svih krajeva Istre slijevala velika masa ljudi, domaćih i turista. Na rivi su mnogi tom prigodom uživali u morskim delicijama koje su spravljali lokalni ugostitelji, a na meniju je bilo od školjaka do riba, tjestenina i rižota, a uz to se nepca zalijevala odličnim domaćim vinima. Na rotondi gdje su se održavali koncerti ništa drugačija slika. Još više ljudi, a jedina razlika gastronomska ponuda. Ovdje su carevali ćevapčići, ražnjići, pljeskavice i točeno pivo.

Ples i među stolovima

Uz binu, uokolo, pa i između mnogobrojnih stolova mnogi su zaplesali, pjevali i dobro se provodili. Prema viđenome, za nastupa Koktelsa i Le monda te Alfija najviše su cupkali turisti. Lidija Bačić svojim je nastupom najviše privukla djecu i tinejdžere, a Hladno pivo zaljubljenike u rock. Žestoki momci kao posljednji bend prašili su sve dobro poznate pjesme, a na "Zimmer frei" skakali su i mnogobrojni turisti. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter