Hladno pivo u Zeppelinu

Hladno pivo (M. ANGELINI)
Hladno pivo (M. ANGELINI)

U subotu u 22 sata u beach baru Zeppelin na Saccorgiani nastupit će poznati zagrebački bend Hladno pivo koji na turneji promovira album "Dani zatvorenih vrata". Album su objavili samostalno za vlastitu izdavačku kuću Gajba Records.

Na albumu se nalazi petnaest pjesama, "51 minuta muzike za skakanje i plakanje" ili kako to opisuje Mile na službenim stranicama benda: "Sadržavat će devedesetidevet posto gitara, bubnja, basa i glasa. Onaj jedan posto čine gosti od kojih bismo izdvojili Tomfu iz Kawasaki 3pa koji nas je pošteno izvrijeđao u jednoj pjesmi te Goluba iz Goblina koji nam je svoju dionicu otpjevao iz ormara u Adis Abebi (Etiopija). Naša mlada firma Gajba Records je naš nježni mladi cvijet i preporučeno mu je zalijevanje kupnjom originalnih primjeraka albuma da se ne bi osušio do novog cvjetanja. S albuma se izdvojilo nekoliko singlova kao što su 'Firma' i 'Messi'".

Hladno pivo u svom stvaralaštvu često ismijava lokalne društvene običaje i uvriježene norme ljudskog ponašanja. Obilježava ih jednostavan punk rock stil koji je kasnije donekle ublažen prijemčivijim rock zvukom. Sastav ima više od 60 tisuća prodanih nosača zvuka, održali su puno koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Njemačkoj, osvojili osam Porina, osam Zlatnih Koogli, dva Crna mačka, jednu nagradu Davorin te mnoge druge.

Njihova web-stranica je često mijenjala dizajn, uglavnom prilikom izdavanja novih glazbenih uradaka. Poslije jedne svirke u KSET-u od dva videomanijaka iz Dugava dobili su ponudu da snime videospot za pjesmu po vlastitom izboru te su se odlučili "Buba švabe" snimivši ga kod Mileta u kući za 200 njemačkih maraka. Premijera spota je bila na Hit-depou u travnju 1992., i to im je otvorilo put k širem medijskom proboju.

Dobivši garancije da im se nitko neće uplitati u zvuk i tekstove, u studiju Best Music u Vrbiku u Zagrebu snimili su prvi album imenom "Džinovski". Zbog raznoraznih peripetija, ploča je ugledala svjetlo dana početkom trećeg mjeseca 1993. godine i napravila je svojevrstan bum u medijima.

Uspjeh je nastavljen i idućim albumima. U proljeće 2005. bend je krenuo do tada u najveću glazbenu turneju u karijeri. "Runda za sve" obilazi desetak najvećih hrvatskih gradova, a koncerte u sportskim dvoranama prati vrhunska produkcija. Najveći koncert do tada održavaju prvi puta u velikoj dvorani Doma sportova, pred oko deset tisuća obožavatelja.

Ostali značajni koncerti su održani 25. svibnja 2007. na Šalati, 14. prosinca 2007. napunili su Dom sportova, a rasprodan je desetak dana prije održavanja koncerta. U proljeće 2007. izdali su album "Knjiga žalbe" i popratili ga turnejom "Uz žuju nije sve tako sivo" te su tada posjetili sve veće gradove u Hrvatskoj. U travnju 2011. objavili su sedmi album "Svijet glamura" koji producira Edi Cukerić. Proljetno-ljetni dio turneje nazvali su "Dodvoravanje Tour 2011", dok se jesensko-zimski dio odvijao pod imenom "Kud pivo tud i ja". (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter