Hladni rat SDP-HNS: Narodnjaci "krote" Linića?

(Goran Mehkek/CROPIX)
(Goran Mehkek/CROPIX)

Terenska ofenziva SDP-ova ministra financija Slavka Linića, tijekom koje će u velikim hrvatskim gradovima i sjedištima županija prezentirati glavne odrednice prijedloga zakona o porezu na nekretnine, naišla je na žestok otpor čelnika Hrvatske narodne stranke.

Dok je ministar Linić još jednom najavio da će se porez na nekretnine "sigurno" uvesti, te da bi ga Hrvatski sabor mogao donijeti već u travnju, iz Kluba zastupnika HNS-a odgovoreno mu je da oni taj zakon sigurno neće podržati. Na taj je način javnosti ponovno skrenuta pažnja na višemjesečni "hladni rat" socijaldemokrata i narodnjaka, koji je započeo odmah po odlasku Radimira Čačića s mjesta prvog potpredsjednika Vlade.

Činjenica je da Hrvatski sabor ne može izglasati taj zakon bez HNS-a - jer mi se protive i IDS, HSU, HDZ i Hrvatski laburisti - te da bi njegovo nametanje izazvalo dramatičnu krizu u Kukuriku koaliciju neposredno pred lokalne izbore u svibnju i očekivano pristupanje Europskoj uniji 1. srpnja. Politički analitičari dvojako gledaju na problem novog zaoštravanja odnosa HNS-a i SDP-a oko tog zakonskog prijedloga. (piše Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM PRILOGU ZOOM


Podijeli: Facebook Twiter