Hladan tjedan, iduci još hladniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istri se sniježne padaline mogu ocekivati pocev od srijede pa do subote, prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Ta prognoza vrijedi za sjevernu kao i za južnu Istru. Takoder se predvida da bi Pazin nedjelju mogao docekati na temperaturi od cak -20 stupnjeva.

U DHMZ-u najavljuju da se ovaj tjedan u cijeloj zemlji valja pripremiti na hladnocu pojacanu vjetrom, a sljedeci tjedan trebao bi biti još malo hladniji s nocnim temperaturama i ispod -15 stupnjeva Celzijevih.

"Ovog tjedna, u kojem završava sijecanj i pocinje veljaca, zima ce 'pokazati zube'. Osjetu hladnoce pridonosit ce i povremeno umjeren, gdjegod i jak sjeverni i sjeveroistocni vjetar, na Jadranu i olujna bura, posebice sredinom tjedna. Još da je više snijega - zima skoro k'o nekad", istaknuo je meteorolog DHMZ-a Zoran Vakula.

Rekao je da je, po prošlotjednim prognozama, vjerojatnost za znatniji snijeg u nizinskoj Hrvatskoj bila mala, a najnoviji prognosticki izracuni povecali su mogucnost snježnog pokrivaca, osobito u nizinama istocne Hrvatske, gdje je posebice potreban radi zaštite usjeva.

Povremenog lepršanja pahulja, cak i zamjetnijega snijega nošenog burom bit ce i na Jadranu, i to vec sutra, najavio je Vakula.

U DHMZ-u naglašavaju da ce se hladno razdoblje nastaviti i u sljedecem tjednu, kad se ocekuje cak i niža temperatura nego u ovom tjednu, osobito tijekom vedrih noci u podrucjima gdje ce biti snježnog pokrivaca.
Vakula istice kako ce temperatura zraka diljem unutrašnjosti cijele dane biti ispod ništice, a tijekom noci i jutra može se spuštati i deset stupnjeva ispod ništice, štoviše cak i 15 stupnjeva, posebice u gorju. I na Jadranu ce biti negativnih vrijednosti temperature, a ni najviše dnevne sredinom tjedna nece biti znatno iznad nule.

Rekao je kako - ostvare li se prognoze srednje tjedne temperature zraka - tako hladan tjedan (racunajuci razdoblje od ponedjeljka do nedjelje) nismo imali u dosadašnjem dijelu zime, a ni zimi 2010./2011., barem prema preliminarnim analizama.

Istaknuo je kako najnovije prognoze za veljacu potvrduju nade u opravdavanje "casti" zime te se ponovno povecala vjerojatnost da ce srednja mjesecna temperatura biti malo niža od prosjecne, ili najviše oko prosjecne, pri cemu ce hladnije, uz vece odstupanje od prosjecnih vrijednosti, vjerojatno biti u prvoj polovici mjeseca.

Prognoze za ožujak upucuju na prosjecnost, a od travnja na ponovno toplije mjesece nego što su uobicajeni, u usporedbi s 30-godišnjim klimatološkim srednjacima. Naravno, to nužno ne znaci da neki tjedni nece biti i hladniji od prosjeka, smatra Vakula. (Hina, GI)


Podijeli: Facebook Twiter