Hiža od besid širi djelatost i dodjeljuje nagrade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Jako smo zadovoljni radom i djelovanjem Kuce za pisce, puno se programa tu održava, a jedino moramo još poraditi na izdavackoj djelatnosti, rekao je županijnski procelnik za kulturu Vladimir Torbica, na konferenciji za novinare cija je tema bila novosti u radu Kuce za pisce - Hiže od besid.

- Od otvorenja u prosincu 2009. godine do danas kroz kucu su prošli razni pisci, a održano je i puno kulturnih programa. I Kuca je gostovala na sajmovima i raznim drugim programima, tako da možemo reci da smo zadovoljni ucinjenim, no u buducnosti namjeravamo još više proširiti djelovanje Kuce i programa, rekao je Neven Ušumovic, predsjednik Programskog vijeca.

Ušumovic veli da bi ove godine u Kuci trebali gostovati Stefano Benni (Italija), Emir Imamovic Pirke (BiH), Elif Safak (Turska), Milena Benini, Ivana Simic Bodrožic i Sibila Petlevski (Hrvatska), Nikola Madžirov (Makedonija) i China Mieville (Engleska), te Kemal Mujicic Artnam (RH) i Igor Isakovski (Makedonija).

Martin Cotar, clan Programskog vijeca, predstavio je pak njezine web-stranice isticuci da je svaki od gostiju na neki nacin pridonio njihovoj kreativnosti i stvaranje loga, jer svaki autor donosi svoj "kljuc".

Voditeljica Kuce za pisce Iva Ciceran govorila je o suradnji s Austrijskim kulturnim forumom te najavila i pokretanje tiskanja edicije Hiže od Besid.

Govorila je i o novoj književnoj nagradi "Edo Budiša". Nagrada se dodjeljuje autorima do 35 godina starosti za zbirku kratkih prica na jeziku s kojih ne treba prevoditi (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora) objavljenu u posljednjih godinu dana. Nagrada se sastoji od stipendije za jednomjesecni boravak u Kuci za pisce - Hiži od besid u Pazinu, rekla je Ciceran.

Uz nagradu "Edo Budiša" za objavljenu zbirku prica, Istarska županija i Gradska knjižnica Pazin u suradnji s Glasom Istre raspisuju i natjecaj za neobjavljenu kratku pricu. Natjecaj je takoder namijenjen autorima do 35 godina starosti koji pišu na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku. Price na slobodnu temu dužine do pet kartica (ukupno 9.000 znakova zajedno s razmacima), naslovljene i potpisane treba poslati u RTF formatu na e-mail [email protected] s kratkim životopisom autora.

Najbolje medu pristiglim pricama objavljivat ce se jednom mjesecno u kulturnom prilogu Glasa Istre "ArtIstra". (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter