Hitnom prijemu hitno proširenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hitan bolnicki prijem vec je dulje vrijeme bolna tocka pulske Opce bolnice. O prostornom ogranicenju i neophodnom proširenju govori se posebno intenzivno za vrijeme sezone, s nadom da ce drugo ljeto docekati u adaptiranim prostorima.

Za proširenje i uredenje hitnog bolnickog prijema iz državnog ce se proracuna izdvojiti 4,5 milijuna kuna. Tako barem stoji u amandmanu IDS-a koji je prihvatila Vlada, a s njom se treba suglasiti i Katolicka crkva. Dodatnih 400 tisuca kuna za istu namjenu predvidjela je Istarska županija u proracunu za iducu godinu. Ukupna sredstva trebala bi biti dovoljna za predvidene radove, a ako bude potrebno, dodat ce se još novca iz decentraliziranih sredstava, doznajemo od Valerija Drandica, predsjednika Upravnog vijeca pulske Opce bolnice.

- Hitan prijem je najkriticniji dio pulske bolnice. Zbog premalog broja ambulanti hitni pacijenti cekaju po pet i šest sati. Za dodatne prostore potrebno je iseliti transfuziju u susjednu zgradu koju prije toga treba urediti. Ako amandman bude usvojen, možemo ubrzano krenuti s pripremama za uredenje i za cetiri-pet mjeseci dovršiti posao, obavijestio nas je Drandic.

Posebno je kriticno na hitnom prijemu u vrijeme sezone, zato je važno da se posao do tada okonca. Kirurška ambulanta ljeti obavi više od stotinu zahvata, a internisticka oko 70. Bolnicki hitni prijem ljeti dnevno primi oko 200 bolesnika, medu kojima velik broj turista koji borave u svim dijelovima Istre.

Ovog je ljeta na jednoj od konferencija za novinare ravnatelj bolnice spomenuo novac iz Svjetske banke. "Ugovorena sredstva Svjetske banke država ce uložiti u hitne službe, a prema obecanju državnog tajnika, pulska ce bolnica imati prioritet buduci da ljeti Istra ima udvostrucen broj stanovnika," rekao je tom prigodom dr. Lems Jerin. Bez obzira na to iz kojih izvora dode, važno je da novac stigne što prije.


Podijeli: Facebook Twiter