Hitno ukinuti Zakon o golfu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postojeci Zakon o golfu treba hitno ukinuti i donijeti novi zakon o obavezama i kriterijima koje treba ispunjavati pri izgradnji tih igrališta, ustvrdio je na konferenciji za novinare umaški celnik Zelene stranke i clan njenog predsjedništva na državnoj razini Milan Vukšic.

Govoreci u ime Zelenih iz Umaga, Novigrada i Buja, istaknuo je da prihvacaju mogucnost izgradnje 20-ak golf terena u Hrvatskoj, tj. pet-šest u Istri kao sportsko-rekreativnu aktivnost koja ce moci kao popratne sadržaje imati osnovne i klupske prostore.

Strogo su protiv vila i apartmana koje su zapravo namijenjene daljnjoj prodaji, što otkriva pravu pozadinu cijele price o golfu. Sve se to odvija pod okriljem visoke politike koja je u sprezi s interesnim skupinama i krupnim kapitalom nepoznatog porijekla, smatra on.

Najavljene izmjene postojeceg zakona, tvrdi Vukšic, nece situaciju popraviti, posebno ne u dijelu izvlaštenja zemljišta, što se nece preinaciti. Više su puta slali dopise sa svojim zahtjevima i osvrtom na Zakon o golfu predsjednicima Vlade i Sabora, ali uspjeha zasad nema. Najavio je da ce se i dalje boriti svim raspoloživim politickim sredstvima.

- Zakon u golfu ne treba ni postojati jer nemamo ni onaj za nogomet ili plivanje. Izbor lokacija za gradnju golfa mora zadovoljavati najstrože ekološke standarde, pri cemu treba izbjegavati šumska, poljoprivredna, vodozaštitna i priobalna podrucja. Zemljište se ne smije prodati, vec dati u višegodišnji nama, a privatni posjednici ne smiju biti izvlašteni, vec postati dionicari tih trgovackih društava.

Golf u Hrvatskoj mora postojati iskljucivo u svrhu poboljšanja ponude i produžetka turisticke sezone, odnosno kao dopuna postojecim hotelskim kapacitetima. O tome ne smiju odlucivati lokalni nacelnici opcina kako žele, polažuci pravo na svoj golf. Zeleni nikad nece prihvatiti takve spomenike nekulture i propale politike jer nisu u skladu s održivim razvojem, objasnio je Vukšic.

Protive se nacinu na koji se pogoduje investitorima da dodu u posjed zemljišta bez javnog natjecaja jer postoje primjeri kako su novonastale hrvatske tvrtke vec prije 8 godina kupovale terene po bagatelnim cijenama da bi njihovom prenamjenom enormno zaradili.

Interesantno je, veli on, da su urbanisticki planovi vezani za golf donijeti nekoliko godina kasnije upravo na tim okrupnjenim cesticama, a na javnoj raspravi se javnost dovodi pred gotov cin.

Lokacije igrališta u pravilu se nalaze na podrucju vodozaštite i(li) posebno zašticenih podrucja flore i faune. Naveo je da ce se samo u Istri na 23 terena na najatraktivnijim lokacijama do mora biti skoro 15 tisuca novih postelja, što je apsurdno.

- Dodjelom državnom zemljišta, Zakonom o golfu i drugim beneficijama smatramo da je otvoren širok prostor za poticanje korupcije i kriminalnih radnji pod okriljem države. Naše ce buduce generacije biti sakupljaci loptica i vrtlari, a zarada ce se prelijevati na inozemne bankovne racune, jasan je Vukšic.


Podijeli: Facebook Twiter