Hitno izraditi strategiju zbrinjavanja otpada

Hrvatska hitno mora donijeti stategiju zbrinjavanja otpada (N. Vilić/CROPIX)
Hrvatska hitno mora donijeti stategiju zbrinjavanja otpada (N. Vilić/CROPIX)

Hrvatska hitno treba napraviti strategiju zbrinjavanja otpada, poručili su danas oporbeni saborski klubovi koji su, na primjeru varaždinskog otpada, upozorili da taj problem ima i niz drugih sredina.

Sto dvadeset tisuća tona smeća nalazi se na ulazu u Varaždin, na vodozaštitnom području, rekla je Natalija Martinčević (Klub DC-a i nezavisnih zastupnika) u Hrvatskom saboru, upozoravajući da se radi o velikoj ekološkoj bombi kako za Varaždin, tako i za regiju.

U Varaždinu imamo 120 tisuća tona smeća za koje nemamo nikakvo rješenje, ne znamo kada će i kako biti riješeno i koliko će to na kraju građani Varaždina platiti, naglasila je Martinčević.

O apsurdnosti situacije, kaže, najbolje svjedoči činjenica da se smeće iz 550 kilometara udaljene Makarske, vozi u Varaždin.

Problem varaždinskog smeća je u političkoj borbi dviju stranaka i dviju strana u kojoj nitko nije razmišljao da će stradati građani Varaždina, detektirao je laburist Branko Vukšić.

Vukšić, kao i Martinčević, proziva resorno ministarstvo zaštite okoliša. Unatoč ekološkoj bombi, Ministarstvo nije maknulo prstom, tvrdi.

Bivša HNS-ova, sada nezavisna zastupnica Natalija Martinčević upozorava da je ministar Mihael Zmajlović poništio koncesiju za zbrinjavanje varaždinskog otpada, da su od tada prošla četiri mjeseca, a da novi natječaj još nije raspisan. Postupak koncesioniranja, odnosno javnog natječaja, koji je svojedobno raspisao Grad Varaždin, trajao je oko godinu dana, upozorava.

Zbog zaštite okoliša i ekonomskih razloga, hitno nam treba strategija zbrinjavanja otpada, naglašava Vukšić pitajući se kako to, da su stranci zainteresirani za biznis s otpadom, a ne i naše Ministarstvo.

Sve dok otpad smatramo smećem nećemo naći rješenje, kaže Vukšić i podsjeća da se o toj temi govori prigodničarski, pred lokalne izbore, a onda se sve utihne. Sve će platiti građani, prvo zdravljem, a onda novcem, gušit ćemo se u smradu, neimaštini i gladi, zaključio je laburist.

I Boro Grubišić (HDSSB) Vladu proziva za nedonošenje strategije.

"Mi prosipamo novac kao vodu između prstiju, samo zato što je netko lijen, neću reći nesposoban da donese strategiju", rekao je Grubišić.

Odbacio je tumačenje nadležnog ministarstva da problem otpada na svom području moraju riješiti jedinice lokalne samouprave.

"Hrvatska nije država feudalnih posjeda pa da svaki feudalac rješava na svom području", rekao je Grubišić, podsjetivši da lokalnoj i regionalnoj samoupravi ide svega osam posto poreza, dok ostatak ubire država.

Svoje stavove klubovi su izrekli nakon stanke na početku sjednice.

Predsjednik Sabora Josip Leko ponovno je osudio praksu traženja stanke za različite teme, ocijenivši da bi se o svim temama morao čuti i glas "druge strane", odnosno Vlade.

Podsjetio je i da je Sabor nedavno donio Zakon o gospodarenju otpadom, na temelju kojega će se do kraja godine donijeti i plan gospodarenja otpadom. "Dakle, kucate na otvorena vrata", rekao je Leko zastupnicima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter