Hitna tvrdi da je postupila po pravilima struke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prica o Puljaninu Dimitriju Kacini Giovanniniju (28), koji je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima teško stradao 18. studenog u Arsenalskoj ulici u Puli, dobila je nastavak. O navodima njegovog oca da Hitna medicinska pomoc, ali i lijecnici pulske Opce bolnice, nisu postupali prema njegovu sinu po pravilima struke, odnosno da ga nisu propisno imobilizirali. "Ledna moždina mu je oštecena za više od polovice, i to zbog toga jer nije odmah imobiliziran. Na noge više nece moci, a s rukama može vrlo malo. Da su mu na vrijeme pomogli kako spada, posljedice bi bile 60 posto manje", kaže Dimitrijev otac Miomir.

Na naš upit o to slucaju odgovorila je privremena ravnateljica županijskog zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenija Družetic-Božic, koja je prva intervenirala na zbrinjavanju mladica.

"Ekipa hitne je odmah upucena na mjesto dogadaja. Kod dolaska pacijent je ležao na lijevom boku. Pregledom nisu nadene nikakve ozljede te je prevezen u Opcu bolnicu Pula na interni odjel. Nakon toga trenutka skrb o pacijentu je prepuštena OB Pula", rekla je uz ostalo dr. Družetic-Božic.

Naime, Kacini Giovanniniju je tek naknadno, nakon višesatnog prebacivanja s odjela na odjel pulske bolnice dijagnosticiran prijelom cak cetiri vratna kralješka i kljucne kosti. Njegov otac ne negira da je njegov sin te veceri bio pod utjecajem alkohola, ali je zgrožen, kako kaže, postupanjem svih lijecnika - od Hitne pomoci do pulske bolnice jer se prema njegovu sinu nisu odnosili kao i prema svakom drugom pacijentu.

Na naš upit kako je moguce da lijecnik Hitne pomoci nije na licu mjesta utvrdio da Kacina Giovannini ima slomljena cak cetiri vratna kralješka, doktorica Družetic-Božic nam je odgovorila da to nije bilo moguce.

"Nije se na licu mjesta moglo utvrditi da ima te ozljede. Netko ga je vec bio pomicao, odnosno stavio na bok, a s naše strane su poduzeti svi parametri za pregled i zbrinjavanje. On je prebacen na cvrsti ležaj, a nakon toga odvezen u bolnicu. Ne znamo koliko se pogoršalo njegovo stanje samim time što ga je netko pomaknuo na bok", rekla nam je doktorica Družetic-Božic, odgovorivši na pitanje koliko mu je štete po zdravlje mladicu ucinjeno ako je s takvim ozljedama, a bez da je imobiliziran, prebacen u vozilo Hitne pomoci pa u bolnicu.

Prof. Goran Bajek, šef Odjela neurokirurgije u rijeckom KBC-u kamo je Kacina Giovannini prebacen iz Pule na operativni zahvat, rekao nam je da je Kacina Giovannini vrlo ozbiljno ozlijeden.

"Koštani je dio kralješnice saniran, no moždina se ne može operirati, ni regenerirati. U samom trenutku nesrece najvjerojatnije mu je bila zapecacena sudbina. Ako je u vrijeme dolaska Hitne pomoci osoba etilizirana (pod utjecajem alkohola, op. a.) teško se može otkriti što mice ili ne", rekao nam je uz ostalo profesor Bajek.

Istarska policija još uvijek istražuje na koji je nacin stradao nesretni Dimitrije Kacina Giovannini. Za sada su sve opcije otvorene, od nesretnog slucaja do kaznenog djela. (Srecko PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter