Hitna svakodnevno intervenira zbog vrucina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog nesnosnih vrucina koje traju posljednjih tjedan dana mnoge su osobe morale zatražiti lijecnicku pomoc.

"Svakodnevno interveniramo, osobe kolabiraju zbog visokih temperatura i dehidracije, svakog pogada - i starije i mlade. Simptomi su lupanje srca, pojacano znojenje, slabost, ljudima jednostavno pozli", veli dr. Tatjana Cemerikic, lijecnica na Hitnoj u Puli.

Vrucine najteže podnose kardiovaskularni i plucni bolesnici, a visoka vlaga pogada i astmaticare kojima kod ovakvog vremena cešce prijete napadi gušenja.

"Gradevinskim radnicima, radnicima u Uljaniku i onima na slicnim poslovima koji rade na visokim temperaturama to je dodatni napor, posebice ako su nezašticeni od sunca. I tamo se dogadaju nesrece i slabosti zbog teških uvjeta rada", dodala je.

Radnicima koji su prisiljeni raditi usred podnevne žege lijecnica preporucuje da nose laganu prozracnu odjecu koja upija znoj te da piju puno tekucine.

"Najgore je ako radnici nisu odmorni i ako nose samo potkošulju bez ikakve zaštite, kape i bez kreme s visokim faktorom. Vrucine i stajanje na nogama te dehidracija mogu brzo dovesti do kolapsa. Cim osjete lupanje srca ili vrtoglavicu neka smjesta stanu s radom, sjednu i odmore se", kazala je.

Upozorava da je zbog ovakvih temperaturnih uvjeta povecana i smrtnost, iako sama vrucina ne može prouzrociti umiranje, ona može pogoršati zdravstveno stanje do kobnog trenutka.


Podijeli: Facebook Twiter