Hitna skuplja pijanu djecu oko škola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vozila hitne pomoci sve cešce prevoze u bolnice alkoholiziranu djecu koju pronalaze u okolici škole, na javnim površinama, u tramvajima, a medicinsko osoblje svjedoci teškom opijanju maloljetnika koje njihovo društvo nakon toga jednostavno ostavi na cesti. Medu njima sve je više djevojcica - upozorila je Slobodanka Keleuva, ravnateljica Ustanove za hitnu medicinsku pomoc Zagreb, na okruglom stolu o rastucem konzumiranju alkohola medu mladima u okviru kampanje «Razmisli», koju organizira Zagrebacka pivovara s ciljem odgovornog konzumiranja alkohola.

Mamurnost i nesvjestica


Istraživanje medu mladima od 15. do 24. godine pokazalo je da je 95,7 posto mladih barem jednom konzumiralo alkohol, uglavnom vec u dobi od 14 do 16 godina, no ima i onih koji su alkohol probali vec s 11 godina. Cak 43,8 posto djecaka konzumira alkohol izmedu jedan i tri puta tjedno s ciljem da se napije, a 33 posto opija se najmanje jednom tjedno, ispijajuci pet ili više alkoholnih pica u razdoblju kracem od dva sata.

Djecaci u prosjeku ranije probaju alkohol, vec s 14,5 godina, dok je za djevojcice prosjecna dob 15,2 godine. Zabrinjavajucih 17 posto djece alkohol isproba do svoje 13. godine. Oko 60 posto mladih pije alkohol više od jednom mjesecno, a 37 posto pije na tjednoj razini. Cak 20 posto ispitanika, ili svaki peti, alkoholna je pica pio u školi ili oko nje, a vecina ih je alkohol bez problema kupila unatoc svojoj maloljetnosti.

Najcešca je posljedica opijanja mamurnost, nesvjestica i gubitak pamcenja, oko 17 posto pod utjecajem alkohola upustilo se u spolni odnos bez zaštite, 5,7 posto doživjelo je napastovanje, 9,9 posto priznalo je napad na drugu osobu, a cak 17,9 posto ispitanika u dobi iznad 18 godina potvrdilo je da je vozilo automobil pod utjecajem alkohola.

Izostanci s nastave


Zbog pijenja s nastave je izostalo 15 posto maloljetnika, trecina je imala agresivne ispade, a oko 10 posto završilo je u bolnici ili u pritvoru.

Porazni trend rastuceg opijanja medu maloljetnicima može se, smatraju strucnjaci, pripisati cinjenici da je alkohol, za razliku od psihoaktivnih droga, legalan i svima dostupan te da se zakonska ogranicenja prodaje alkohola maloljetnicima u praksi uopce ne provode.

- Imamo dobre zakone, ali nisam nikada cula da je netko u trgovini ili kaficu odbio prodati alkohol maloljetniku ili od njega tražio osobnu iskaznicu - ustvrdila je Marina Kuzman, voditeljica Službe za zaštitu mladih i prevenciju ovisnosti HZJZ-a. Odgovornost je prije svega na roditeljima koji su nesvjesni problema, pa se može vidjeti da djeci prije odlaska na izlet pomažu prošvercati alkohol u autobus, upozorava Marina Kuzman.

Odgovornost je prije svega na roditeljima koji su nesvjesni problema, smatra Mirjana Kuzman.


Podijeli: Facebook Twiter