Hitna pomoc za gradane kao i dosad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od prvog dana studenog pocinje s radom županijski Zavod za hitnu medicinu u sklopu reorganizacije Hitne medicinske pomoci. Medutim, za gradane se zasad ništa ne mijenja, oni ce i dalje dobivati zdravstvene usluge kao i dosad.

Kada budu profunkcionirali centri obiteljske medicine pri domovima zdravlja, dio poslova koje sada obavlja Hitna odradit ce primarna zdravstvena zaštita, najavio je Valerio Drandic, nacelnik županijske uprave, na jucerašnjoj konferenciji za novinare.

- Krajnji rezultat trebala bi biti puno kvalitetnija usluga i brže hitne intervencije, jer cemo za tu svrhu dobiti puno više novaca. Veci prihodi koje Županija dobiva za Hitnu razlog su zbog kojeg smo požurili premda primarna još nije spremna. Do sada smo za hitnu medicinu ostvarivali 18, a ubuduce ce to biti 27 milijuna godišnje. Pored toga, zadržat cemo dodatne pomoci koje su gradovi i opcine i dosad izdvajali za tu namjenu i vjerujem da ce gradani imati kvalitetniju uslugu. Zbog žestoke reakcije obiteljskih lijecnika Županija je odgodila njihovo ukljucivanje u centre obiteljske medicine. Pokušat cemo u meduvremenu s HZZO-om pronaci rješenje, rekao je Drandic.

Iz HZZO-a je potvrdeno da ce financirati objedinjeni bolnicki prijem i u Umagu, pored onog u pulskoj bolnici. Kao što je poznato, HZZO ce pored postojecih timova Hitne placati još jedan tim u Labinu i jedan dodatni tim s medicinskom sestrom i vozacem u Umagu.

Hitna pomoc, koja je dosad djelovala pri Istarskim domovima zdravlja, formira se u zasebnu ustanovu, Zavod za hitnu medicinu, o cemu je govorila njena ravnateljica dr. Ksenija Družetic Božic. Svi se pozivi pacijenata usmjeravaju na centralnu prijavnu dojavnu jedinicu. Taj dispecer usmjerava pozive ekipama na terenu prema stupnju prioriteta - pa postoji crveni, žuti i zeleni kod. Kod crvenog koda ekipa krece na zadatak u roku od 60 sekundi.

- Do trenutka formiranja COM-ova Hitna prema gradanima funkcionira kao i dosad, rekla je Družetic Božic i zamolila gradane za odgovorno ponašanje.

- Novost je da sanitetski prijevoz iz Hitne pomoci prelazi u nadležnost domova zdravlja, rekao je dr. Ante Ivancic, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

Medutim, još uvijek se ne zna kako ce COM-ovi funkcionirati. Jasno je da ce vikendom raditi dežuran lijecnik u Domu zdravlja i primati sve one pacijente koji nisu životno ugroženi, a trebaju lijecnika i ne mogu cekati do ponedjeljka. Slicna dežurstva vec postoje u Puli i Porecu. Tijekom tjedna pacijenta koji ne može cekati smjenu svoga doktora primat ce lijecnik u suprotnoj smjeni, što je i dosad bio slucaj.

Ostaje otvoreno pitanje što ce biti tijekom tjedna s ostalima, svima onima koji nemaju odabranog lijecnika u gradu u kojem borave - studentima, turistima izvan sezone, stranim radnicima. Koga ce nazvati, kome ce se obratiti? Hoce li tijekom tjedna takve pacijente primati odredeni dežurni lijecnik u svojoj ordinaciji?

- Ocekujemo od HZZO-a da nam predoci rješenje, odgovorio je na naše pitanje dr. Ivancic.

A da problem postoji ilustrirao je primjerom da dnevno u Porecu i Umagu lijecnika potraži najmanje deset turista izvan sezone. Problem je u nacinu placanja. HZZO nije definirao placanje lijecnika za rad s takvim pacijentima.

- Inace, predviden je rad COM-ova 14 sati dnevno svih sedam dana u tjednu, a na Domu zdravlja je organizacija, koordinacija i nadzor, dok je u stvarnosti cijeli posao na teret opce medicine, veli Ivancic. Nada se da ce se postici dogovor izmedu HZZO-a i obiteljske medicine, jer upravo je na toj relaciji najviše problema.

Dr. Ivica Fedel
, zamjenik ravnatelja Opce bolnice, govorio je o hitnom bolnickom prijemu gdje vec dulje vrijeme imaju pojacan pritisak pacijenata. Stoga su vikendom i blagdanima uveli dva pedijatra u pripravnosti. Zadaca bolnice je da osigura kontinuitet i dostupnost zdravstvene usluge, rekao je Fedel. (Jasna ORLIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter