Hitna pomoć u Poreču vratila se na stare standarde

(M. MIJOŠEK/arhiva)
(M. MIJOŠEK/arhiva)

"Napokon smo, nakon razgovora istarskog župana kod resornog ministra, dobili mogućnost predložiti svoj model i uložiti više novca u porečku hitnu, da se zaposle dodatni kadrovi. Trenutno porečka Hitna medicinska pomoć zapošljava 25 djelatnika pa je sada, ljeti, onakva kakva je bila prije reforme, a tako će biti i nakon sezone", odgovorila je porečka dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš na zadnjoj sjednici na upit Dolores Ghersinich, nezavisne vijećnice s liste Parenzana, hoće li ljetni nadstandard na HMP-u trajati samo do 1. listopada i zašto se u financiranju dodatnih ekipa hitne pomoći ne uključe i velike turističke tvrtke.

- O hitnoj pomoći se u zadnje vrijeme puno razgovaralo, tema je vrlo ozbiljna. Reformu hitne nismo tražili, a prije no što se dogodila, u studenom 2011., apelirali smo da se ne uvede, pogotovo ne ishitreno jer se radi o najosjetljivijem dijelu zdravstvenog sustava, kojim se ne smije eksperimentirati. Ministarstvo zdravstva i Zavod za hitnu medicinu odgovorni su za reformu i organizaciju HMP-a u novom ustroju. Ministar Rajko Ostojić je prije i poslije izbora obećavao da će se sustav hitne pomoći vratiti na staro, na sistem rada prije reforme, ali to se do danas nije ostvarilo, objasnila je nadalje dogradonačelnica, nadovezavši se na niz nemilih događaja zadnjih mjeseci.

Dodala je da Grad Poreč godinama financira rad hitne pomoći, a ove su godine potpisali dva ugovora. Puno su puta, naglasila je Basanić Čuš, od reforme na ovamo tražili hitnu kakva im treba, zajedno sa stručnim timovima porečkog HMP-a. Trebale su se dogoditi čak tri smrti ispred zatvorenih vrata hitne u Umagu da bi mogli dokazati nužnost otvorenih vrata tijekom 24 sata i ponovno ukazati na potrebe porečke hitne službe.

- Do kraja ljeta odgovornima u Istarskoj županiji predložit ćemo optimalni model kadrovske ekipiranosti porečke hitne van turističke sezone, u suradnji s voditeljem porečke ispostave HMP-a. To će od Poreča zahtijevati vjerojatno još dodatnih sredstva, ali spremni smo ih izdvojiti. Potporu će osigurati i porečke turističke organizacije, koje su pokazale iznimnu spremnost za suradnju vezano uz ovu za sigurnost građana vrlo važnu temu, podcrtala je dogradonačelnica. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter