Hitna ne daje recepte za antibiotike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U nedjelju 17. lipnja išao sam s djetetom na hitnu u Puli zbog bola u ušima," piše naš citatelj i nastavlja: "Hitna nas šalje bez uputnice na bolnicki odjel uho, grlo, nos. Doktor je pregledao dijete i prepisao mu Maxitrol sol i Augmentin.

S tim papirom odlazim u ljekarnu i tamo moram platiti 85,51 kunu jer mi na hitnoj ne žele dati recept za te lijekove, a dežurni doktor opce prakse radi nedjeljom do 21.30". (Pacijent je dobio recept desetak minuta kasnije).

"Zanima me tko ce mi taj novac vratiti i tko je dužan izdati recept u takvoj situaciji", pita naš citatelj u mailu koji je uputio Ministarstvu zdravlja, ali i našoj redakciji. Pita se zar ne placa dovoljno zdravstveno osiguranje. "Što bi bilo da nisam imao kod sebe novac za lijek? Zar djeca nemaju pravo na besplatni lijek", pita citatelj.

Pitanje smo uputili pazinskom podrucnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Rukovoditeljica Vesna Vedrina Fabris odgovara da je u ovom slucaju recept trebao napisati lijecnik na Hitnoj medicinskoj pomoci. Buduci da se to nije dogodilo, osiguranik sada može dati zahtjev za refundiranje kupljenog lijeka te ce dobit povrat novca. Zahtjev valja osloviti na HZZO PU Pazin, Prolaz O. Keršovanija 2, Pazin.

U ljekarni Centar doznajemo koliko se cesto dogada da pacijenti s hitne nocu dolaze po lijek bez recepta i zatim ga moraju platiti. Mora li tako?

- To je kompleksan i dugogodišnji problem o kojem moramo razgovarati s Hitnom pomoci. Problem je još više izražen nakon reforme Hitne medicinske pomoci, veli ravnateljica Istarskih ljekarni mr. Ivanka Živkovic. Naime, hitna se još više usmjerava samo prema životno ugroženim pacijentima, a sve ostalo rješavaju dežurne ambulante.

Ravnateljica ljekarni pojašnjava da su najveci problem nocu upravo lijekovi za djecu.

- Kada dijete zakuri, roditelji ocekuju pomoc odmah, odlaze na hitnu i na odjel pedijatrije ili uho, grlo, nos, gdje im lijecnik propisuje lijek, ali ne i recept. Ne mogu cekati do pocetka rada svoga lijecnika da bi im izdali recept, vec po lijek dolaze odmah i cesto ga moraju platiti.

Za pojašnjenje ovog slucaja pitali smo i rukovoditeljicu Zavoda za hitnu medicinu dr. Kseniji Družetic Božic. Hitna pomoc izdaje recept samo za hitne slucajeve, pojašnjava ona. Dakle, recept za antibiotik smatra da nije hitan slucaj, odnosno da je kod upale uha važno dati lijek protiv bolova i cekati jutro i svog lijecnika da bi se dobio recept.

Ocito je da ce pojam o hitnoci uvijek biti kamen smutnje izmedu lijecnika hitne i roditelja koji s pravom ocekuju pomoc odmah.


Podijeli: Facebook Twiter