Hitna ima pune ruke posla zbog (pre)toplog vremena

Hitna ovih dana juri s intervencije na intervenciju (N. LAZAREVIĆ)
Hitna ovih dana juri s intervencije na intervenciju (N. LAZAREVIĆ)

Zbog tople zime u cijeloj Hrvatskoj hitne medicinske pomoći imaju i do 20 posto više intervencija na terenu, kao i 20-ak posto više dolazaka pacijenata u ambulantu zbog zdravstvenih teškoća uzrokovanih južinom i visokim temperaturama, neprimjerenim za ovo doba godine.

Pacijenti se najviše žale na reumatske, kardiovaskularne probleme i slično, a povećan je broj infarkta. Kod zdravije i mlađe populacije zabilježeno je žaljenje na glavobolje i mučnine. Liječnici se pripremaju za povećani opseg intervencija zbog vremenske prognoze koja najavljuje nastavak ovako visokih temperatura i idućih dana.

U Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije pokušavali smo doći do dežurnog liječnika sve do 14 sati, ali je konstantno jurio s intervencije na intervenciju i nismo ga uspjeli kontaktirati. No, s obzirom na količinu posla, i ovo dokazuje da je i na području Puljštine povećan obim posla.

Na Hitnom traktu Opće bolnice Pula, pak, dežurni liječnik samo nam je kratko potvrdio da imaju dosta povećan obim posla zbog pacijenata koji su im se javljali zbog tegoba izazvanih južinom, no za detaljnije informacije nije imao vremena. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter