Hit su platnene pelene za bebe


"Ako ne prokušam, neću znati", bila je pokretačka misao Ivane Hrvatin kada je prije gotovo tri godine odlučila napustiti dotadašnji posao i krenuti u vlastiti biznis, i to ne bilo kakav, već potpuno neuobičajen - izradu proizvoda za djecu od prirodnih, ekološki prihvatljivih materijala Boo&Boo Baby. To su u prvom redu bile platnene pelene, a kasnije se paleta proizvoda proširila na zaštitne gaćice za platnene pelene, hlačice koje rastu s djetetom, platnene uloške, jastučiće za dojilje, kapice, šalove, podbradnjake, privjeske, vezene jastučnice...

Web shop

Zanimljivo je da Ivana kada je krenula u vlastiti biznis, nije ni znala šivati. No, to je nije spriječilo u njenom naumu, već je iz dana u dan, mic po mic, učila šivati i stvarati. Budući da je i sama koristila platnene pelene, ideja o proizvodnji je došla spontano. Tijekom narednih mjeseci i godina, njezini su proizvodi polako postali popularni, prvo kod njezinih prijateljica, a onda se krug samo širio i potražnja je postala sve veća.

- Onda sam upoznala Goricu Štimac, koju od milja zovemo Goga. Ona je prvo bila kupac, a onda smo se s vremenom odlučile udružiti i zajedničkim snagama krenuti dalje. Proširile smo asortiman i polako je sve krenulo, kaže Ivana i dodaje da je za širenje posla, odnosno kupaca od presudne važnosti bio Facebook. Potom su otvorile web shop, i tada je sve ozbiljnije krenulo. Sada već imaju dobro uhodan web biznis, radionicu, stalne kupce, a polako osvajaju i inozemna tržišta.

- Osim platnenih pelena i zaštitnih gaćica, počele smo i s hlačicama koje "rastu" s djetetom na koje smo jako ponosne. Mogu se koristiti od rođenja pa sve do skidanja pelena, kaže nam i Goga te dodaje da tu nisu stale, već su krenule u izradu kapica, šalova, podbradnjaka za djecu, a odnedavno proizvode i platnene uloške za žene.

Kažu da su svi njihovi proizvodi od prirodnih materijala, pamuka i bambusa koji se pokazao izvrstan jer vrlo dobro upija te da ih mogu koristiti svi oni koji imaju problema s alergijama i crvenilom. Štoviše, kažu nam cure, nošenje prirodnih materijala pomaže za plodnost. Tko jednom proba naše proizvode, rijetko se više vraća na staru, kažu nam, prenoseći iskustvo kupaca.

Radnja u Zagrebačkoj

- Uvijek su bolji prirodni materijali, tako i za pelene. Današnje pelene su drukčije od onih što su koristile naše majke ili bake. Jesu možda jednostavnije, no platnene su zdravije. Temperatura kože bebe u platnenim pelenama je dva do tri stupnja niža od one u jednokratnim, kaže nam Goga i kazala da su stoga platnene pelene zdravije, a i ekološki su prihvatljivije. Čak se i financijski možda više isplate. Naime, za bebu koja će ih nositi do odbacivanja, dovoljno je kupiti 20 komada pelena i tri ili četiri zaštitnih gaćica. Platnene pelene od pamuka koštaju 88 kuna, a one od bambusa 99 kuna, dok su zaštitne gaćice 100 kuna.

Njihovi se proizvodi dakle mogu naručiti putem webshopa, e-maila, Facebooka (porukom) ili telefonski. Naručeno se šalje poštom, a može ih se i osobno posjetiti u radioni na adresi Zagrebačka 30 u Puli od ponedjeljka do petka od 8 do 16.

Grad Pula je bio od velike pomoći

U vrijeme kada je Ivana Hrvatin počinjala s vlastitim poslom, obratila se za pomoć i informacije Obrtničkoj komori. Dotad je radila od kuće. Iz Obrtničke su je uputili na Grad Pulu, koji joj je, kako je rekla, bio od velike pomoći. Dobila je potporu za novoosnovanu tvrtku te potporu za opremu. Tim je novcem kupila šivaće mašine kojima danas proizvodi. Dalje se obratila i Istarskoj razvojnoj agenciji putem kojih je dobila prostor u Inkubatoru gdje se danas nalaze. (Nera SOFTIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter