Histria Mall bit će manji i jeftiniji

Prvotni projekt smanjen za 25 posto
Prvotni projekt smanjen za 25 posto

Što će biti s gradnjom Histria Malla, koji je trebao biti najveći šoping centar u županiji i niknuti na porečkoj Facinki, blizu velikih trgovačkih centara, pitanje je koje je već nekoliko puta aktualizirano na porečkom Gradskom vijeću. Pripremni su radovi stali, a velika površina od preko 25 tisuća kvadrata već više od dvije godine stoji ograđena plastičnom trakom.

Investitor, zagrebačka tvrtka Poreč Centar, sredinom 2011. Gradu Poreču je isplatila zadnju ratu za zemljište i komunalne doprinose, ukupno 70 milijuna kuna.

- Prošle godine morali smo zaustaviti započetu gradnju trgovačkog centra jer su kreditori zaustavili financiranje izgradnje, kaže predsjednik Uprave Poreč Centra Igor Paurević.

- Financijska krize je dovela do potrebe redefiniranja određenih varijabli u samom projektu. No, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju povećana je zainteresiranost za financiranje našeg centra te smo zadnjih nekoliko mjeseci radili na optimiziranju centra i ponovnom prikupljanju potrebne dokumentacije za nastavak radova, kaže Paurević. Dodao je da je prije nepunih mjesec dana lokacijska dozvola postala pravomoćna te će u sljedeća dva tjedna predati na odobrenje novi glavni projekt.

Novi projekt manji je za oko 25 posto u odnosu na prvotni i podrazumijeva izgradnju trgovačkog centra manjih gabarita i investicijskih troškova. Ukupna investicija s troškovima zemljišta i doprinosa prvotno je bila planirana u iznosu od 27 milijuna eura, ali je nakon ovih preinaka iznos smanjen na 20 milijuna eura. Paurević očekuje nastavak radova na centru početkom iduće godine, a do kraja gotovo sigurno i završetak. (V. HABEREITER)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter