Histria Classic uspješno okončan usprkos nevremenu

Oldtimeri na rovinjskom trgu (A. POKRAJAC)
Oldtimeri na rovinjskom trgu (A. POKRAJAC)

Carletto Tonuttti i Emanuela Zansa s jaguarom iz 1952. pobjednici su 10. Histria Classic relija starodobnih automobila, koji je po kiši i nevremenu vožen dvjesto kilometara dugom stazom od Buzeta preko Kotli, Boljuna, Paza, Labina, Karojbe, Višnjana, Tara, Funtane i Bala do Rovinja. Od naših natjecatelja najbolji, 13. je bio Igor Tambić iz Zagreba s porscheom iz 1963.

Od žena prve, a ukupno 16., bile su Vesna i Daniela Zec iz Rovinja s renaultom iz 1967. Među najstarijim vozilima najbolji su bili raritetni bugatti iz 1924. i adler iz 1934. Eduarda Rocandonija i Giuseppea Battistona iz Italije. Na trećem mjestu bio je Danijel Zec iz Rovinja s ford jeepom iz 1942.

Da bi svi oldtimeri bili ravnopravni, na ovakvim relijima ne boduje se brzina već preciznost. Svaki od vozila mora stići do cilja u određenom vremenu, a odstupanje se kažnjava negativnim bodovima. U vožnji se mogu koristiti samo ručnim štopericama i dobro kombinirati brzinu i duljinu staze. Nagrade su podijeljene u novigradskoj marini, gdje su oldtimeri stigli preko Poreča.

Drugi dan relija počeo je tradicionalnom izložbom oldtimera na rovinjskom Trgu maršala Tita. Rovinjci i njihovi gosti su razgledavali i fotografirali stare automobile. Najviše zanimanja izazvao je stari bugatti brescia, koji i nakon 90 godina može bez problema u jednom danu prevaliti 200 kilometara, pa su znatiželjnici i znalci razgledavali njegov motor.

- Rovinj je postao nezaobilazna postaja ovog po mnogočemu jedinstvenog eventa. Ovaj događaj je posebno prepoznala Maistra, koja svake godine svojim sponzorstvom omogućuje održavanje visoke razine i kvalitete relija, rekao nam je Valter Šćulac, član organizacijskog odbora ove utrke, koju organizira Oldtimer klub Rovinj.

Organizatori su očekivali 60-ak posada iz Italije, Slovenije Njemačke i Hrvatske, a zbog nevremena na kraju ih je sudjelovalo 40, od kojih većina već niz godina participira u ovom natjecanju.

Histria Classic su poduprle i turističke zajednice Istarske županije, Buzeta, Rovinja, Poreča i Novigrada. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter